Građanke i građani ocijenili rad varaždinskih MO – REZULTATI PORAZNI

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju, a evo i prvih obrađenih podataka:

Od 503 građanki i građana koji su se odazvali i do 15. siječnja ispunili našu anketu, njih svega 51 (10,1%) zna tko je predsjednik mjesnog odbora u kojem žive. Samo ih se 122 (24,3%) obraćalo svom mjesnom odboru radi nekog problema, a 16 (13,1% od onih koji su se obratili, 3,2% od ukupno anketiranih) navodi da je njihov problem riješen!

ZANIMA NAS VAŠE MIŠLJENJE – ŠTO MISLITE O RADU MJESNIH ODBORA I SREDSTVIMA KOJA SE IZ PRORAČUNA IZDVAJAJU ZA NJIHOV RAD?

U Statutu našeg Grada piše: „Na području Grada Varaždina osnivaju se mjesni odbori kao oblik neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima od neposrednog i svakodnevnog utjecaja na život i rad građana.“

Neki dan naš se gradonačelnik pohvalio kako “ni jedan grad u Hrvatskoj nema bolji sustav komunikacije s građanima” i pritom kao jedan od pozitivnih primjera spominje komuniciranje s građanima putem mjesnih odbora.

No, je li to istina? Smatrate li vi da preko svojih mjesnih odbora neposredno sudjelujete u odlučivanju o svakodnevno bitnim stvarima za svoju zajednicu i da putem njih kvalitetno komunicirate s Gradom i rješavate svoje probleme?

Kada ste primijetili neki problem na području vašeg mjesnog odbora tipa ilegalnog deponija, pločnika kojeg treba obnoviti, prometa kojeg treba usporiti ili problem parkiranja, koliko vas se s problemom obratilo članovima mjesnog odbora?

I još važnije, jeste li uopće izašli na izbore za predstavnike svojih mjesnih odbora?

Grad Varaždin podijeljen je na 7 gradskih i 9 prigradskih mjesnih odbora. Iz gradskog proračuna troši se oko milijun kuna naših novaca na troškove mjesnih odbora svake godine i oko 300 000 kn svake četiri godine na izbore za članove vijeća mjesnih odbora! Predsjednici mjesnih odbora primaju mjesečnu naknadu u iznosu od 700 kuna (neto). Je li, po vašem mišljenju, korist koju građani imaju od mjesnih odbora razmjerna tim iznosima?

Znate li da su i sami gradski čelnici putem medija prozivali mjesne odbore za nerad, neučinkovitost i rastrošnost, optužujući ih da mjesecima ne održavaju redovne sastanka i da se većina mjesnih odbora koriste zapravo kao platforma za političko djelovanje?

S druge pak strane, predsjednici i vijećnici mnogih mjesnih odbora kritiziraju i optužuju gradonačelnika i gradska tijela – da ne reagiraju na prijedloge mjesnih odbora, da se ne sazivaju redovni sastanci s predsjednicima, a kad ih se sazove to je u vrijeme kada se zna da se većina njih neće moći odazvati (vrijeme godišnjih odmora ili prije podne kada su oni na poslu), uglavnom da je njihova međusobna suradnja i komunikacija izrazito loša i nekonstruktivna.

Loptica sim, loptica tam. Oni se prepiru, novci se troše, građani ne znaju na što i nitko ih ništa ne pita…

Kako veliki broj građana s kojima smo razgovarali proteklih mjeseci nema gotovo nikakvih saznanja o radu svojih mjesnih odbora, do informacija smo pokušali doći pregledom internetskih stranica Grada i Facebook stranica mjesnih odbora. Zanimalo nas je koliko često se predsjednici i vijećnici mjesnog odbora sastaju s građanima, na koje načine, koje su sve prijedloge od građana čuli, koje potrebe utvrdili, kako su i kada iste prenijeli gradonačelniku i gradskim službama, jesu li dobili odgovore i prenijeli povratne informacije građanima…?

Saznali smo sljedeće (iznosimo samo „najbitnije“ s napomenom da su ovi podaci prikupljani u prosincu 2020.):

1. MO – vrlo su aktivni u internetskim objavama, sa stranica Grada saznajemo da se podijelilo 20 predblagdanskih paketa najugroženijim građanima sa njihovog područja (uz zahvalu Gradu, no nije jasno tko je pakete financirao niti u kojoj vrijednosti), dijelili su se i za Uskrs, zatim obilježili su Dan žena podjelom cvijeća; na njihovim FB stranicama iste informacije plus promocija svih projekata gradonačelnika Čehoka (ima i o skate parku, aglomeraciji, Brezju, rotoru kod groblja, drveću u Grabanicama… koje smo uz najbolju volju pokušali povezati s centrom grada, odnosno 1. MO, ali nismo uspjeli) i dijeljenje pregršt članaka u kojima se kritizira župan Čačić i kompletna saga o sukobu Čehok-Čačić na temu Covid – 19. Zanimljive aktivnosti 1. MO, zar ne?

Opaska: nismo pronašli informaciju da su se dijelili paketi najugroženijim građanima i u ostalim mjesnim odborima pa nas zanima jesu li građani 1. MO povlašteni ili to ima veze s promicanjem „pravih“ ljudi?

2. MO – pronašli smo samo stare objave iz 2016. godine na web stranicama Grada (podizanje spomenika kajkavskom jeziku, skupština i druženje umirovljenika, organizirana biciklijada s Udrugom biciklista, uskrsno darivanje potrebitih, obavijest o besplatnoj jogi i besplatnim pravnim savjetima). Lijepo, no gdje dobronamjeran i zainteresiran građanin koji se tek doselio na područje drugog mjesnog odbora može pronaći što se protekle dvije – tri godine radilo u njegovom mjesnom odboru?

3. MO – stare objave iz 2016. na stranicama Grada, na FB uglavnom čestitke građanima povodom praznika i blagdana, politički obojane objave s posebnim naglaskom na promociju projekata Varaždinske županije (?!) i Reformista. Sve jasno.

4. MO – prema objavama, reklo bi se da je, za razliku od 1. i 3. MO, sklon HNS-u, daje građanima servisne informacije, prenosi oglase;

5. MO bio je nekad vrlo aktivan i suradnički orijentiran građanima (sređivanje Štuka, novi pješački prijelazi, zaštitne rampe za bicikliste itd.), no nakon 2016. godine ne nalazimo novijih podataka;

6. MO svake godine ima izvrsno organiziranu višednevnu manifestaciju kojom obilježava Dane Banfice, uz to nalazimo podatke da se organiziraju druženja starijih osoba, mjerenje tlaka, šećera, savjeti o prehrani i sl., no slabo saznajemo o njihovim aktivnostima na poboljšanju komunalnih uvjeta ovog dijela grada.

7. MO Biškupec ostavio je najbolji dojam, ne politizira, na njihovim FB stranicama može se popratiti najviše i najraznovrsnijih aktivnosti, od zborova građana do peticija, dobre suradnje sa školom, vrtićem i udrugama.

O radu mjesnih odbora prigradskih naselja također manjkave informacije. Na stranicama Grada ništa, na FB stranicama, kako koji MO, no najbolje je popraćen hvalevrijedan projekt interaktivnih radionica za djecu prigradskih naselja „BIRD“, ima servisnih obavijesti građanima, tribine o održivom gospodarenju otpadom, edukaciji o sigurnom rukovanju pesticidima, Djedu Mrazu, podjeli gnojiva…Uglavnom, dosta je aktivnosti, a ako pogledamo uz to i izlaznost na izbore za mjesne odbore, koja je najveća u prigradskim naseljima, kao i njihovu udaljenost od gradskih službi i komunalnih poduzeća, zatim pretpostavljeno manje korištenje modernih tehnologija u ruralnim sredinama, dolazimo do zaključka da su mjesni odbori u prigradskim naseljima najviše zadržali svoju primarnu funkciju i smisao (iako i tu ima prostora za poboljšanje, jer iščitavamo iz medija, i u prigradskim MO sve ovisi o tome „čiji su na vlasti“).

U samom gradu, sve se više građana sa svojim potrebama i problemima, osobno ili putem interneta, direktno obraća gradskim službama i komunalnim poduzećima pa i samom gradonačelniku koji građane na takvu komunikaciju potiče.

Porazna je (ne)zainteresiranost građana za izlazak na izbore za mjesne odbore, kao i za to da se kandidiraju za članove mjesnih odbora. Sve nam to jasno govori da građani u mjesnim odborima ne vide smisla.

Čemu onda mjesni odbori? Je li ih pregazilo vrijeme? Ili ih treba reorganizirati?

Neke su jedinice lokalne samouprave počele ukidati svoje mjesne odbore. No, mi ne smatramo da bi se mjesni odbori trebali ukinuti (osim ako se bi provela opsežna rasprava u stručnim krugovima i anketa među građanima koji bi tako odlučili), ali smatramo da je krajnje vrijeme da mjesni odbori počnu ispunjavati svoju osnovnu svrhu i opravdavati novčana sredstva koja primaju iz naših džepova.

Iako imamo već određene prijedloge na kojima ćemo inzistirati i o kojima ćemo vas uskoro obavijestiti (kao i o potpunim rezultatima ankete kada ona završi) rado bismo čuli i od vas što mislite o transparentnosti mjesnih odbora, njihovoj ispolitiziranosti i njihovom smislu u trenutnom obliku i uopće?