Mandat prošao, bale ostaju

Od prvog smo dana upozoravali da je tzv. Integralna nagodba pokušaj da se „popeglaju“ nezakonitosti iz prošlog mandata gradonačelnika Ivana Čehoka. Pokušaj da se, ponovo, nauštrb javnih interesa, pogoduje interesima Ivana Čehoka i njegovih pomagača iz Gradskog vijeća. „Rješenje“ koje bi gordijski čvor varaždinskih pravnih problema dodatno zapetljalo krpanjem nepopravljivog i izvlačenjem desetaka milijuna kuna u korist osoba koje nemaju apsolutno nikakvo pravo to potraživati. „Rješenje“ koje bi Varaždin unazadilo za deset godina.

Danas se pokazalo da smo opravdano upozoravali na duboku štetnost i nezakonitost integralne nagodbe. Da građani mogu promijeniti odluke koje bi imale dugotrajne štetne posljedice na budućnost grada, i da nikada ne treba odustati u zalaganju i borbi za javne interese. Ponovno se pokazalo da gradonačelnik Čehok ne zna i ne može riješiti problem bala, problem koji je stvorio davne 2004. godine, jer on ne nudi rješenje koje bi bilo u javnom, već u privatnom interesu njega i njegovih partnera.

Članovi Platforme su podnijeli kaznenu prijavu USKOK-u, prijavu protiv Ivana Čehoka Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, prijavu Ministarstvu uprave radi nezakonite sjednice, prijavu Ministarstvu financija povodom nezakonitog izdavanja obveznica, predstavku predsjednici Europske komisije, upozoravali javnost i gradske vijećnike o nezakonitosti postupanja.

Iako je to često izgledalo kao borba s vjetrenjačama, drago nam je da je ta borba konačno dala rezultate. Sada, kada su počele pristizati vijesti o izvidima USKOK-a, o pokretanju postupaka pred Povjerenstvom i kad je savezništvo s Ivanom Čehokom HDZ-u postalo uteg, imamo ovaj kopernikanski obrat.

Mi, u Platformi „Budimo grad“, smatramo da je način kako riješiti problem varaždinskih bala vrlo jednostavno i jasno odredilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike još prije dvije godine. Na tragu toga Platforma će se zalagati za rješavanje problema varaždinskih bala.