Što nas čeka kad postanemo žrtvom kaznenog djela

U svijetlu aktualnih događaja – prijava spolnog zlostavljanja, ali i ne tako davnog slučaja „psihijatar“ u našem gradu, iznosimo osvrt na problem i ulogu jedinica lokalne samouprave u zaštiti žrtava kaznenih djela. Žrtvom kaznenog djela možemo postati svi – a lokalna zajednica mora podržavati i zaštiti žrtve – riječju i djelom. Rad službi/udruga za zaštitu žrtava mora biti u fokusu interesa jedinica lokalne samouprave, jer se pravovremenom pomoći žrtvama smanjuju štetne posljedice za društvo (zdravstvene, socijalne, ekonomske), a uz to doprinosi se osnaživanju sekundarne prevencije – JLS koja jasno i glasno podupire rad ovakvih službi šalje jasnu poruku javnosti na čijoj je strani – žrtvi ili počinitelja?

Kada god žrtve spolnog zlostavljanja od osoba koje su na poziciji moći (bili to članovi obitelji, treneri, profesori, šefovi, liječnici) progovore o tome u javnosti, ostajemo zaprepašteni dubinom moralne kaljuže u kojoj živimo. Ono što nas prvo zapljusne je užas i nevjerica – kako je to moguće, a onda emocije ljutnje, agresije i nemoći. Primarnu traumu kod žrtava čini zlostavljač, a sekundarnu loš pravosudni sustav i društvo svojim – kako ih drugačije nazvati – sociopatskim reakcijama. Jer, normalne i zdrave emocionalne ljudske reakcije su dobrohotne i podržavajuće, a, nažalost, znamo kakve nam stavove prema nasilju u obitelji, nasilju na štetu žena te spolne zlorabe bez obzira na rod i spol nalaže toliko draga tradicija… Zadržimo se na poziciji žrtava, sadašnjih i budućih jer to kako će današnje žrtve proći kroz sustav ohrabruje ili obeshrabruje buduće žrtve, a isto tako i njihove potencijalne zlostavljače.

Službe za podršku žrtvama i svjedocima osnovane su pri većim županijskim sudovima (Zagreb, Rijeka, Osijek, Split), dok u manjim tu funkciju obavljaju udruge. Na području Varaždinske i Međimurske županije posao službe za podršku žrtvama i svjedocima obavlja Udruga za podršku žrtvama i svjedocima Varaždin. Kvaliteta rada tih službi i udruga je – govoreći iz prve ruke – fantastična. Bez te službe žrtva je sama samcata pred sudom – državno odvjetništvo zastupa državu, odvjetnik zastupa počinitelja a žrtva se za svoja prava mora boriti sama. U Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima Varaždin za Varaždinsku i Međimursku županiju (znači jedan županijski, dva općinska suda) obavljaju dvije zaposlenice, jedna vanjska suradnica za psihološku podršku i 10 volontera/volonterki. Rad im se odvija u malom uredu veličine 10 kvadratnih metara, nema zvučne izolacije, ni prostora za timski rad. Tijesno surađuju sa policijom, sudovima, domovima za žrtve nasilja, domovima i skloništima za žrtve trgovine ljudima, uredima lokalne uprave, centrima za socijalnu skrb.

Lokalna zajednica je dužna prepoznati svoj interes u radu ovakvih službi i udruga. Zaštita žrtava nije zaštita “jadnica koje spadaju u socijalu”. Kao što vidimo iz recentnih objava i prijava za spolnu zlorabu, takva vrsta kriminala je toliko proširena da zaprepašćuje – zato je važno da jedinice lokalne samouprave prepoznaju vrijednost i važnost podrške ranjivim skupinama svojom većom podrškom te preventivnim aktivnostima.

Platforma Budimo grad zalagat će se da Grad Varaždin aktivnije podrži rad spomenute udruge i njenih članova osiguravajući im primjerene uvjete za rad. Također, da otvorenom i vidljivom promocijom njihovog rada te aktivnim provođenjem svih aktivnosti za koje ima obveze temeljem nacionalnih strategija doprinese zaštiti od nasilja u obitelji i nasilja nad ženama. Osnivanjem i financiranjem savjetovališta, pomoć u radu domova za žrtve nasilja u obitelji te financiranjem preventivnih programa političke strukture u našem gradu mogu, ako i kad prepoznaju vrijednost i važnost podrške ranjivim skupinama, pomoći razvijati svijest o postojanju sociopatoloških pojava i preuzeti svoj dio odgovornosti za dobrobit svih.