U božićno vrijeme netko ispunjava želje

Tijekom posljednje tri godine gradonačelnik je poduzeo sve što je mogao da Grad ne bi uspio u sporovima koji su povezani s njegovim kaznenim postupcima. U tri godine povukao je (najmanje) dvije tužbe, protivno interesima Grada nije se žalio protiv prvostupanjske presude i tako je Grad oštetio za 800 tisuća kuna troškova, a u najbitnijem i najskupljem sporu predložio je da se odluka donese na temelju stanja spisa, bez predlaganja daljnjih dokaznih prijedloga i odustavši od ranije predloženih.

U ponedjeljak 28. prosinca gradski vijećnici će odlučivati o prijedlogu odluke koji ponovno ide na štetu Grada. I opet, kao i u svim ranijim slučajevima, odluka se donosi po hitnom postupku kako se javnost ne bi imala vremena upoznati s prijedlogom odluke i njezinim štetnim posljedicama. Što gradonačelnik Ivan Čehok ovaj puta predlaže?

Gradonačelnik Vijeću predlaže da se s nekretnine na kojoj je izgrađena MBO tvornica izbrišu tzv. „plombe“ koje osiguravaju pravnu poziciju Grada u više parničnih postupaka koji su u tijeku protiv Pataftinog T&H Investa. U prijedlogu zaključka stoji da bi se time „omogućilo daljnje obavljanje poslovne aktivnosti CIOS grupe“ te da se „Gradu osigurava sigurniji način osiguranja tražbine“.

Da li je ovo točno? Niti „plombe“ onemogućavaju poslovne aktivnosti, niti Grad dobiva bolje osiguranje. Upravo postojeće plombe na nekretninama CIOS-a osiguravaju Gradu već godinama pravnu poziciju i one predstavljaju jedini način te zaštite. Prema prijedlogu zaključka Grad bi imao pravo da mu se prenesu novčana sredstva iz depozita „u slučaju uspjeha u sporu“. Što će biti s depozitom u slučaju djelomičnog uspjeha? Je li uspjeh iz prijedloga zaključka uspjeh u vidu pravomoćne ili već i nepravomoćne presude? Na niti jedno od navedenih pitanja u predloženim materijalima nije odgovoreno.

Građanska platforma „Budimo grad“ želi upoznati javnost kako se ovdje radi o još jednoj odluci kojom gradonačelnik pogoduje privatnim interesima na štetu interesa građana Varaždina. Gradski vijećnici bi pri glasanju za ovu odluku trebali imati na umu kako USKOK već provodi izvide o dosadašnjim radnjama koje je gradonačelnik poduzeo, a Gradsko vijeće blagoslovilo.

Već su jednom bili u prostorijama PNUSKOK-a i davali izjave vezano za svoju uključenost u sporne odluke i radnje. Novi svjedoci tamo odlaze svakog tjedna. Jedino je pitanje hoće li zbog odluke o kojoj će glasati u ponedjeljak morati ponovno ići davati izjavu na PNUSKOK. No, to zavisi o njima i o tome kako će glasati.