Zainteresirani građani – uredan i lijep grad

Prije kojih mjesec dana jedna naša sugrađanka potužila nam se na ogromne hrpe smeća na varaždinskom groblju. Radi se o izgorjelim lampašima, vijencima i aranžmanima te sličnom otpadu s groblja koji je nabacan na zelenoj površini i vrlo je jasno vidljiv sa šetnice novog dijela groblja. Iz priložene fotografije možete se uvjeriti da se radi o vrlo ružnoj slici koja nepotrebno nagrđuje naše lijepo i nadaleko poznato groblje. Sudeći prema količinama, radi se o otpadu koji se tamo nalazi već neko vrijeme.

Stoga smo se odlučili obratiti Parkovima s upitom.

U odgovoru iz siječnja Parkovi navode da je riječ o privremenoj deponiji otpada te da su „svjesni problema i da će se isti u narednim danima riješiti“.

Što se nakon toga dogodilo? Na žalost, po već uvriježenom principu, otpad nije uklonjen.

Nakon toga obratili smo se Parkovima i zahtjevom za pristup informacijama i pitali ih raspolažu li dozvolom za privremeno deponiranje otpada na navedenoj lokaciji i ako raspolažu, da nam ju dostave. Neki smo dan primili odgovor kojim nije odgovoreno na naše pitanje (pogledajte prilog), ali čitanjem između redaka možemo zaključiti da dozvola ne postoji.

Stoga vas pitamo – jeste li primijetili otpad na našem groblju i što mislite kada možemo očekivati njegovo micanje?

Smatrate li opravdanim da je u našem gradu za svaki problem potrebno javno prozivanje (što zlonamjerni pojedinci onda nazivaju tužakanjem vlastitog grada) ili će naše javne firme preuzeti odgovornost za uredno poslovanje i poštivanje propisa?