Želimo odgovorno upravljanje financijama, a ne zaduživanje naše djece

Vilim Matula, saborski zastupnik “Možemo!” o stanju u Varaždinu

Link na govor u Saboru:

Na sjednici gradskog vijeća 17. 7.2020., u zadnjoj godini svog mandata, Ivan Čehok pokušao je grad Varaždin zadužiti za 180 milijuna kuna takozvanom integralnom nagodbom.

Podršku u tome pružili su mu HDZ-ovi gradski vijećnici na čelu s Damirom Habijanom te su zajedno izglasali zaduženje, iako smo ih jasno (i vrlo glasno!) upozoravali na štetne posljedice takve odluke.

Tim iznosom između ostaloga, namirili bi se dugovi prema:

– Ekos Holdingu (26 milijuna kuna) povezanim s bivšim HDZ-ovim gradonačelnikom Hrvojem Vojvodom – kad je bio gradonačelnik Varaždina, Hrvoje Vojvoda je Čehoka doveo u gradsku vlast kao svog zamjenika.

– T&H Invest (22,5 milijuna kuna) tvrtki povezanoj s Davorom Pataftom koji je zajedno sa Čehokom nepravomoćno osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora zbog višemilijunske štete počinjene proračunu grada Varaždina.

Upozoravali smo javnost, gradske vijećnike i nadležne institucije na netransparentnost ovog postupka, na evidentan sukob interesa Ivana Čehoka i njegovih partnera – i HDZ i gradski vijećnici oglušili su se na sva upozorenja, ali nisu i nadležna tijela koja su se aktivirala, a o raboti u režiji Čehoka i HDZ-a pričao je i Vilim Matula, saborski zastupnik “Možemo!” u Hrvatskom Saboru.

Dva mjeseca prije kraja mandata, Čehok i HDZ koji mu drži većinu u Gradskom Vijeću, pod pritiskom USKOK-ovih istraga ipak odustaju od svog nauma.

U Gradskom vijeću borit ćemo se za transparentno prikazivanje svih troškova i ulaganja, bez skrivanja bitnih informacija koje je do sad omogućavalo pogodovanje privatnim interesima javnim novcem.