Glazbena scena u Varaždinu

U strategiji kulturne politike trebalo bi voditi računa o kontinuitetu glazbenih događanja. Ovdje treba u obzir uzeti nekoliko bitnih činjenica:

  1. Varaždin nosi epitet „grad glazbe“ prvenstveno zbog svjetski poznate Glazbene škole u Varaždinu koja je rasadnik mladih kvalitetnih glazbenika
  2. Zbog nacionalnog karaktera HNK u Varaždinu istom je uz dramsku nužna stalna glazbeno-scenska djelatnost, a prvi važniji korak za realizaciju navedenog cilja je osnivanje profesionalnog orkestra
  3. Nezavisna glazbena scena (kao i nezavisna kulturna scena uopće) izuzetno je važna i potrebna gradu.

Glazbena scena u Varaždinu zapravo uopće nije institucionalizirana. Moglo bi se reći da svi glazbenici i glazbeni ansambli isključivo djeluju u okviru nezavisne scene. Mladi obrazovani varaždinski glazbenici u svom gradu mogu se zaposliti isključivo kao pedagozi na Glazbenoj školi. Umjetničkim radom mogu djelovati isključivo na nezavisnoj sceni koja je, na žalost, izuzetno neorganizirana. Nužno bi bilo započeti sa sukcesivnim zapošljavanjem glazbenih umjetnika. Takvo što bi bilo moguće i potrebno u koordinaciji Koncertnog ureda, HNK u Varaždinu i Glazbene škole u Varaždinu. Naime, HNK Varaždin, kako bi opravdao svoj nacionalni status, trebao bi uz dramsku imati svakako i glazbeno-scensku djelatnost.


Za ozbiljan i kontinuiran rad glazbene, glazbeno-scenske djelatnosti kao i za potrebe nezavisne, alternativne glazbene (ali i ne samo glazbene) scene, gradu Varaždinu nužno je potrebna moderna dvorana koja bi zadovoljila kriterije za obavljanje navedenih djelatnosti.


Grad koji nosi epitet „grad glazbe“ svakako zaslužuje takvu dvoranu s kvalitetnim koncertnim klavirom marke Steinway. Danas su koncerti na otvorenom, u sportskim dvoranama (što je ponekad efektno, ali ne i adekvatno) ili u sakralnim prostorima jedini u kojima se spomenuta glazbena / glazbeno – scenska djelatnost može održavati. Ne treba ni naglašavati da je produkcijska cijena takvih projekta izuzetno skupa i kompleksna, pa ne čudi činjenica da do danas u Varaždinu nisu nikad izvedena brojna velebna glazbena djela.


Za kvalitetan glazbeni život grada nužna je povezanost kulturnih institucija grada s Glazbenom školom U tom smislu Grad bi, uz Školu, trebao biti poticatelj proširenja obrazovnih umjetničkih programa s posebnim naglaskom na suvremene izvedbene umjetnosti i to na srednjoškolskoj, ali i visokoškolskoj razini o čemu već postoje razne inicijative.

Također, neophodna je suradnja i sinkronizirano djelovanje gradskih ustanova u kulturi s Turističkom zajednicom kako bi kultura bila sastavni dio turističke ponude Grada tijekom cijele godine.