Na press konferenciji predstavili smo program platforme Budimo grad tj. nezavisne liste Dubravke Novak

Članovi platforme Budimo grad u srijedu su, 21. 4. 2021., predstavili su svoj program za predstojeće lokalne izbore. U 18.30 sati na Željezničkom kolodvoru Varaždin predstavili su svoje ciljeve i prioritete kojima žele povećati kvalitetu života građana Varaždina.

Dubravka Novak, kandidatkinja za gradonačelnicu Varaždina i nositeljica nezavisne liste platforme Budimo grad istaknula je neke od ciljeva među kojima je osobit naglasak stavila na odgovornost i transparentnost u komunikaciji, odlučivanju, javnim nabavama, trošenju javnog novca i zapošljavanju. Građani imaju pravo imati uvid u sve poslove koje grad vodi, a osobito na što troši novac i kome on ide.

U upravljanju gradom želimo otkloniti svaku mogućnost korupcije, nepotizma i klijentelizma, rekla je Novak. Jedan od prioritetnih ciljeva je da se pri odlučivanju poštuje mišljenje struke, osobito u rješavanju infrastrukturnih problema, ali i potrebe građana. Dapače, mišljenje i potrebe građana dijelom će se ostvariti kroz participaciju građana, odnosno odlučivanje o projektima koji se odnose na njihov kvart ili kapitalna ulaganja kroz svojevrsni referendum.  Program koji Budimo grad nudi sadrži planove i projekte iz svih područja djelovanja; od skrbi za najmlađe do najstarijih građana sa specifičnim potrebama. Napravljen je realno i ostvarivo. Ne želimo biti poput onih koji su obećavali, a ne izvršili. Za to imamo stručne osobe i ljude koji imaju energiju, volju i znanje, rekla je i pozvala ljude da izađu na glasanje, jer odgovornost  o tome tko će i kako voditi grad imaju birači, a svakom biraču trebalo bi biti stalo i zanimati ga kamo i kome ide naš zajednički novac i krade li nas tko, završila je.

Članovi platforme Hrvoje Petrić i Dražen Čelar istaknuli su prioritete koje Platforma trenutno smatra najvećim problemima građana i treba ih hitno riješiti:

  1. Bale koje već 15 godina stoje na ulazu u grad i predstavljaju ogroman ekološki problem za građane. „Budimo grad“ će se maksimalno angažirati da se taj problem riješi na zakonit i transparentan način, uz što manji trošak za građane i bez pogodovanja privatnim interesima.
  2. Povezivanje istočnog i zapadnog dijela grada boljim prometnim rješenjima. U suradnji sa strukom naći će se adekvatno rješenje koje neće stvoriti dodatne probleme.
  3. Parkiranje kroz bolju organizaciju i nova rješenja vezana uz parkiranje – od vraćanja treće zone koja se naplaćuje do 15 sati, ukidanjem naplate na kritičnim mjestima kao što su Ulica braće Radić i Kratka ulica kao kratkoročno rješenje, a dugoročno boljom organizacijom javnog prijevoza i izgradnjom javnih garaža.
  4. Kvaliteta zraka i pravedan način obračuna komunalnih usluga postavljanjem mjernih stanica za kontinuirano praćenje kvalitete zraka i javno dostupnim informacijama o kvaliteti zraka kako bi se na vrijeme reagiralo protiv subjekata koji zagađuju zrak. Smanjiti će se cijene svih „paušala“ za komunalne usluge i prijeći na obračun usluge sukladno potrošnji. Cilj je da  Varaždin postane „Zero – waste city“ – grad koji ne stvara otpad te da se uspješno natječe za „Green Leaf Award“ – grad koji aktivno koristi i promiče ekološki razvoj.
  5. Vrtići za sve – u četiri godine izjednačiti cijene privatnih i gradskih vrtića kroz veće subvencioniranje od strane grada. Izgraditi nove vrtiće na mjestima gdje ih trenutno nema kako bi se roditeljima uštedjelo vrijeme prilikom dovođenja i odvođenja djece u vrtić i iz vrtića. Potrebno je ujednačiti kvalitetu i opremljenost vrtića na najvišem nivou.

Članovi platforme Budimo grad ponosno ističu potporu i suradnju s platformom „Možemo!” te pozivaju građane Varaždina da iskoriste mogućnost koja im se pruža glasanjem i daju im svoj glas kako bi u suradnji s njima, građanima Varaždina, doprinijeli boljoj kvaliteti života za sve.