Tko rano rani…

Nakon što je krajem prošle godine u medije izašla informacija da se varaždinski otpad više neće imati kuda odlagati, članovi naše platforme uputili su dopise na adrese 77 aktivnih odlagališta u Republici Hrvatskoj. Postavljen im je upit postoji li mogućnost da se miješani komunalni otpad koji nastaje u varaždinskim domaćinstvima odloži na njihova odlagališta.

Iako je odgovor velike većine odlagališta bio negativan, uz obrazloženje da mogu primati otpad samo s područja svojih jedinica lokalne samouprave, nekoliko odlagališta iskazalo je interes.

Međutim, uprava Čistoće, nakon što je u studenom 2020. godine poništila javni natječaj koji je raspisala, i to iz razloga što nije zaprimila niti jednu ponudu, nije poduzela daljnje korake i provela pregovarački postupak javne nabave. Drugim riječima, uprava Čistoće nije ispitala tržište, poslala pozive na dostavu inicijalnih ponuda potencijalnim odlagalištima, provela pregovore i s najpovoljnijim ponuditeljem sklopila ugovor. Tek u travnju 2021. šalju upite na jedan dio aktivnih odlagališta, međutim, ništa se ne rješava.

Zanimljiv pristup problemu imao je i tadašnji gradonačelnik Ivan Čehok. Nakon što je natječaj poništen, on je u medijima najavio raspisivanje novog natječaja, time da bi se uvjeti natječaja izmijenili i time se otvorila vrata MBO postrojenju da podnese ponudu.

Međutim, niti od toga nije bilo ništa i prije par dana vrata odlagališta su se zatvorila. Time se obistinio scenarij kojeg su svi odgovorni bili svjesni mjesecima.

Što iz svega toga zaključujemo? Pravodobnim ispitivanjem tržišta moglo se doskočiti činjenici isteka ugovora s odlagalištem Piškornica! Da je uprava Čistoće pravodobno reagirala i prije isteka postojećeg ugovora, ili barem neposredno nakon poništenja natječaja, odlaganje varaždinskog otpada moglo se pravodobno dogovoriti s drugim odlagalištima.

Što možemo učiniti danas? Bez odgode pokrenuti odgovarajući postupak javne nabave s odlagalištima koja potencijalno mogu primiti Čistoćin otpad.