Obnova Milčetićeve ulice

Udruga „Varaždinski biciklisti“ upozorila je na svom FB profilu na nepropisnu i nelogičnu obnovu Milčetićeve ulice. Rezultat te obnove bit će ulica bez ikakvog zelenila, bez dvosmjernog biciklističkog prometa i s čak 49 parkirnih mjesta. Nesporno je da je projekt „naslijeđen“ od prošle gradske vlasti, no to ne znači da se projekt mora dovršiti na način koji će stanare i korisnike ulice trajno lišiti zelenila i hladovine.

Ako je projekt loš, projekt treba doraditi i ulicu završiti na način da odgovara planovima suvremene urbane mobilnosti i održivog zelenila. Isto tako treba napraviti sa svim projektima koji su projektirani na isti način. Sramota je prethodne vlasti što je uopće izvađala nestručne projekte bez potrebnih dozvola i valjane tehničke dokumentacije, poput Anine ulice, koja je bila predmet ruganja i ismijavanja i u nacionalnim medijima. Sramota je prethodne vlasti da je devastirala jednu od najljepših varaždinskih ulica.

Upravo zato trebamo sada promijeniti takav pristup, i početi osmišljavati projekte u skladu sa suvremenim trendovima urbane mobilnosti. Projekte kojima će se povećati sigurnost prometa, podržati održiva ekonomija, poboljšati kvaliteta životnog prostora i osigurati bolji vizualni dojam grada, povećati participacija stanovnika u odlukama Grada i osigurati bolji pristup EU i ostalim razvojnim fondovima, te smanjiti negativni utjecaj na zdravlje kroz promicanje zdravijih načina prijevoza. Ovo su odrednice i ciljevi koje bi trebali ostvarivati u okviru prometne politike Grada Varaždina, i za koje će se platforma Budimo grad zalagati.

https://www.facebook.com/UdrugaVarazdinskiBiciklisti/posts/1901744233332282