Bez odgovornosti nema promjene

Ne može Grad napraviti nezakoniti i nestručan projekt, a da nitko za to ne odgovara. Ne može se dogoditi da zbog takvog projekta netko strada, a da nitko za to ne odgovara. Ne može se dogoditi da mi građani plaćamo odštetu zbog takvog projekta nastradalim građankama, a da nitko zbog toga ne odgovara. Ne može.

Bez odgovornosti nema promjena u načinu rada gradske uprave. Uz rješavanje bala, ta promjena je najvažniji zadatak nove vlasti. Tek kada gradski zaposlenici shvate da oni i mogu, i hoće, odgovarati zbog neetičnih, nestručnih ili nezakonitih radnji, tek onda možemo očekivati zakonito postupanje gradske uprave.

Zašto je ovo važno? Zato jer političari pravnu odgovornost za svoje nepodopštine često prebacuju na javne službenike, dajući im usmenim putem nezakonite, nestručne i štetne naloge. Izvršavajući ove naloge, zbog straha, pritisaka ili nekih drugih razloga, službenici amenuju nezakonite radnje političara. Ali istovremeno preuzimaju odgovornost na sebe. A oni imaju izbor i dužnost. Upozoriti o kakvom nalogu se radi, a u slučaju ponovljenog nezakonitog naloga zahtijevati pisanu potvrdu. Potpisanu. U tom slučaju oni ne odgovaraju za štetu i ne mogu biti pozvani na odgovornost.

Na ovaj način oni predstavljaju branu nezakonitim i korumpiranim radnjama političara. Za to su i više nego dobro plaćeni, a uživaju i poseban status i sigurnost zaposlenja koja treba osigurati njihov stručan i zakonit rad. Upravo zato oni moraju shvatiti njihovu važnost. Ali i odgovornost. A to se neće dogoditi ako se ovakve situacije poput Anine ulice pometu pod tepih. Upravo suprotno, na primjeru Anine treba jasno utvrditi pravnu odgovornost službenika.

Jer tek kada shvate da se vlast mijenja, i da će i nakon ove vlasti doći neka nova vlast, koja ih ponovno može pozivati na odgovornost zbog nezakonitih radnji, oni će shvatiti kolika je njihova odgovornost za zakonito i stručno postupanje. I kako im je zakonito i stručno postupanje jedina brana pred bilo kakvim političkim pritiscima.

Upravo zato ćemo inzistirati na utvrđivanju odgovornosti za sve nezakonite radnje koje se utvrde. Jer ne može se dogoditi da nitko ne odgovara radi ovakvih propusta. Jednostavno, ne može.