Tragedija neodgovornosti i nezakonitosti intendantice Jasne Jakovljević. Hoće li gradonačelnik Bosilj zažmiriti na oba oka?

Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu se upravlja nezakonito i neracionalno! To je utvrdilo Kazališno vijeće, a to od 2019. službeno tvrdi i Odjel za unutarnju reviziju Grada Varaždina. Čehok je to zataškao. Hoće li i gradonačelnik Bosilj napraviti isto?

Hrvatsko narodno kazalište je središnja kulturna ustanova grada Varaždina. Dobiva više novaca iz gradskog proračuna od bilo koje druge institucije u kulturi. Proračun HNK prelazi 13 milijuna kuna.

HNK se godinama vodi na nezakoniti način uz neracionalno trošenje proračunskih sredstava. To je utvrdila interna revizija Grada Varaždina 2019. godine, a novo Kazališno vijeće je u posljednja tri mjeseca utvrdilo još niz nepravilnosti. Ova saznanja nisu novost. Prethodne vlasti bile su s time upoznate, ali je izostala politička volja za rješavanje problema jer intendantica navodno uživa podršku HDZ-a i ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

Platforma Budimo grad također je upozorena da „stvari pusti na miru“. Nikome ne odgovara da se situacija raščisti jer intendantica Jakovljević raznim pogodovanjima kupuje naklonost političara i pojedinih zaposlenika kazališta. A koliko politika „pazi“ na zakonitost rada kazališta svjedoči činjenica da je sastav svih kazališnih vijeća nakon dobivanja statusa nacionalnog kazališta bio nezakonit. Iako Zakon o kazalištima propisuje da članovi kazališnih vijeća moraju biti ugledni umjetnici ili kulturni radnici, posljednjim je Vijećem predsjedala tehnološka tehničarka srednje stručne spreme Otilija Cvetko, bivša gradska vijećnica i članica HDZ-a.

Ali krenimo redom. Kazališno vijeće i interna revizija utvrdili su značajna kršenja odredaba Zakona o kazalištima i Statuta HNK:

1) Zakon o kazalištima kao obavezna radna mjesta predviđa poslovnog i umjetničkog ravnatelja. HNK nema niti jednog. Poslovni ravnatelj bi trebao obavljati financijsku kontrolu kazališnih projekata pa tako bez njega nitko ne kontrolira kako se troši novac. Slučajnost?

2) Umjesto umjetničkog ravnatelja intendantica je sklopila ugovor o djelu s Ozrenom Prohićem kao umjetničkim savjetnikom, a on je čitavo vrijeme obavljao poslove umjetničkog ravnatelja. 3) Ugovor s Prohićem protivan je i Zakonu o radu jer se prema mišljenju sindikalnog pravnika očito radi o prikrivenom radnom odnosu. Prema mišljenju unutarnje gradske revizije, radi se o poslu za koji se zasniva radni odnos, umjesto sklapanja ugovora o djelu. (str. 52-52 Izvješća).

Nemoguće je u kratkoj objavi navesti sve nezakonitosti i nepravilnosti u radu kazališta utvrđene revizijom (Izvješće o internoj reviziji prelazi 100 stranica). Posebno je upozoreno na NEZAKONITO i NERACIONALNO financijsko poslovanje. Podaci o troškovima honorara gostujućih glumaca su neracionalni jer se ne koriste glumački resursi HNK-a (str. 44-45). Također, u pogledu isplata plaća revizija je utvrdila da su zaposlenici primali punu plaću i putne troškove za svoju NENAZOČNOST na radu.

Revizija zaključuje da utvrđene nepravilnosti dovode u pitanje zakonitost cjelokupnog poslovanja HNK i otvaraju pitanje odgovornosti intendantice za štetu koja je nastala (str. 82 Izvješća). Ujedno Kazališnom vijeću predlaže da od Državnog odvjetništva pribavi mišljenje o pravnoj kvalifikaciji utvrđenih nepravilnosti i eventualno poduzimanje pravnih radnji. (str. 83).

Bivši gradonačelnik Čehok imao je ovaj izvještaj u svojim rukama. Pospremio ga je u ladicu. Sada je novo kazališno vijeće utvrdilo još nepravilnosti zbog kojih postoji sumnja u kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti, te je zatražilo pravnu ekspertizu od Grada.

Gradonačelniče Bosilj, gradski vijećnici, hoće li se li i dalje skrivati od javnosti bezakonje u HNK i dozvoliti da se novci građana Varaždina troše nezakonito i neracionalno? Klub članova Vijeća platforme Budimo grad podnio je predsjednici Gradskog vijeća prijedlog da se na idućoj sjednici raspravi stanje u HNK u Varaždinu, da se od Državnog odvjetništva zatraži očitovanje o pravnoj kvalifikaciji nezakonitosti utvrđenih internom revizijom, kao i da vanjska revizija provjeri cjelokupno poslovanje u posljednjih šest godina.