Doprinesite rješavanju kvartovskih problema

Od samih naših (pra)početaka, još u davno vrijeme osnivanja Fcb grupe Varaždinsko smeće, baš kao i mnogi naši sugrađani osvijestili smo nužnost aktivnog sudjelovanja građana i dvosmjerne komunikacije građana i gradske uprave o svim važnim pitanjima koja utječu na život u gradu. Upravo za te vrijednosti zalažemo se zajedno s vama već nekoliko godina, a nakon izbora naš je grad konačno dobio priliku krenuti u tom smjeru i razvijati različite modele uključivanja građana u procese donošenja odluka, kreiranja proračuna i praćenja rada tijela javne vlasti.

Drago nam je da je novi gradonačelnik g. Bosilj uvažio naša razmišljanja te je upravo u tijeku poziv građanima da predlože male komunalne projekte i na taj način sudjeluju kod izrade prijedloga proračuna za 2022. godinu. Time će se naš grad pridružiti drugim naprednim gradovima u Hrvatskoj koji već provode projekte participativnog proračuna čime omogućuju neposredno sudjelovanje građana u planiranju i trošenju proračunskih sredstava.

Napominjemo da je projektu participativnog proračuna potrebno pristupiti sustavnije, na način da se primjenjuju inovativne aplikacije i programska rješenja, da se u proces značajnije uključe mjesni odbori, da se sa prikupljanjem prijedloga građana započne mnogo ranije i omogući im se više vremena. Također, važno je građane bolje informirati o samom projektu i pružiti im povratne informacije koliko se građana i s kojim projektima odazvalo te koji su se prijedlozi i pod kojim kriterijima uvažili i inkorporirali u proračun. U protivnom, participativni proračun ostaje samo pro forme projekt i neće ispuniti svoju svrhu motiviranja građana na uključivanje i vraćanja njihovog povjerenja. Čvrsto vjerujemo da će gradska uprava sljedeće godine kvalitetnije pripremiti projekt, a manjkavosti ove godine su zbog nedostatka vremena.

Ali i na svima nama je da u što većem broju iskoristimo ovu priliku i svojim idejama i prijedlozima za male komunalne akcije unaprijedimo svakodnevicu u našim kvartovima. Osvrnimo se oko sebe i pogledajmo što nam sve smeta ili nedostaje vezano uz zelene površine, dječja igrališta, urednost i čistoću, sigurnost u prometu, sportski i zabavni sadržaj, uređenje nogostupa, prolaza, uklanjanje divljih odlagališta, postavljanje sprava i javnih sadržaja za rekreaciju odraslih, klupa, koševa, novi prometni znakovi, pješački prijelazi, parkirna mjesta, ležeći policajci, javna rasvjeta itd. Sve ideje mogu se do 31.10.2021. poslati ispunjavanjem on-line obrasca na stranicama Grada, taj isti obrazac moguće je poslati e-mailom, poštom ili ga staviti u kutiju u Gradskoj vijećnici na Trgu kralja Tomislava uz koju se nalaze i tiskani obrasci.

Obrasci su objavljeni na službenoj mrežnoj stranici Grada Varaždina na linku:

https://varazdin.hr/participativni-proracun/