HNK u Varaždinu – hoće li opet nastradati oni koji upozoravaju na nezakonitosti?

Posljednjih tjedana otvorili smo raspravu o poslovanju nekolicine ustanova i gradskih tvrtki, od koje je posebnu pažnju javnosti izazvala ona o HNK u Varaždinu. Raspravu smo otvorili na temelju konkretnih dokumenata i nalaza, kako interne revizije Grada (zataškane još 2019.), tako i dodatnih otkrića Kazališnog vijeća. Tijela koje je po prvi puta u novijoj povijesti HNK u Varaždinu izabrano na zakonit način, a tri člana koja zastupaju interese Grada su po prvi puta potpuno neovisne, stručne i časne osobe.

Ta je tema, očito, dirnula u „osinje gnijezdo“ jer je izazvala grubu reakciju manjeg dijela zaposlenika kazališta, ali i nekih političara, koji su još nedavno glasove prikupljali potpisivanjem deklaracija protiv korupcije da bi, čim se pojavila prva prilika za tu borbu, ne samo ustuknuli nego joj i stali na put.

Kao što to u Hrvatskoj obično biva, osobe koje dignu glas protiv nezakonitosti i nepravde, ubrzo postanu žrtve bullyinga, mobinga, klevetanja i raznih vrsta pritisaka, kako iz same institucije, tako i od strane političara.

Jedan je takav istup imao Damir Habijan, Čehokov vjerni “držač lojtre“, koji je Kazališno vijeće nazvao nedoraslim, a čak je spomenuo i sukob interesa, prigodno zaboravivši da je za razliku od „njegovog“, ovo vijeće – ZAKONITO i stručno.

Zakon kaže da dva člana vijeća biraju zaposlenici kazališta, dok osnivača (Grad) predstavljaju tri člana iz redova „uglednih umjetnika i radnika u kulturi“. Habijanovo vijeće vodila je HDZ-ovka Otilija Cvetko, tehnološka tehničarka, a uz nju su izabrani Anislava Kaniški, inženjerka prometa ispred Reformista te Zlatko Mehun, novinar. Niti jedno od ovih imena ne spada u kategoriju „uglednih umjetnika ili radnika u kulturi“ što znači da je sastav vijeća bio nezakonit pa je posljedično i sve što su radili – nezakonito. O kompetencijama tehnološke tehničarke, inženjerke prometa te novinara koji nije specijaliziran za kulturu, da raspravljaju o poslovanju i programu kazališta da ni ne govorimo.

Habijan intendanticu „brani“ zbog niza mogućih razloga. Jedan je nezakonito Kazališno vijeće izabrano dok je on bio predsjednik Gradskog vijeća. Drugi je da je kazalište obilato i fiskalno neodgovorno financiralo, primjerice, stranački skup Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“. Kojoj je predsjedala tadašnja predsjednica Kazališnog vijeća, Otilija Cvetko.

Ako Habijan traži sukob interesa, najprije, najbrže i najčišće će ga naći u vlastitim redovima.

Zamjena teza omiljena je tehnika kojom političari u Hrvatskoj vlastite grijehe, laži i nečasne namjere prebacuju na žrtve. Žrtva u cijelom ovo slučaju zasigurno nije „ugled kazališta“. On je već godinama teško narušen i to ne zbog propusta, grijeha ili „ambicija“ zaposlenih umjetnika i djelatnika, ili rada ovog Kazališnog vijeća, već zbog načina na koji se kazalištem godinama upravlja.

Ugled kazališta narušili su njegova uprava i one stranke i političari koji su takvo stanje podržavali i poticali. Kazalištem se, prema vrlo konkretnim dokumentima, upravlja nezakonito i fiskalno neodgovorno. Netransparentno se troše sponzorska sredstva, plaćaju se stranački skupovi, sjajan i kvalitetan ansambl se minorizira i preferira se angažman vanjskih glumaca, a godinama je sva moć odlučivanja o tome što će se igrati, tko će igrati i koga će se angažirati, bila prepuštena vanjskom savjetniku na temelju nezakonitog ugovora, bez ikakve odgovornosti i u evidentnom sukobu interesa jer je sam sebe predlagao za realizaciju dijelova vlastitog programa. Za dodatne honorare.

O načinu na koji će se ovaj slučaj, možda i najjasniji i najčišći po pitanju odgovornosti za nezakonitost razriješiti, ovisi budućnost svega što će se u Varaždinu raditi do kraja ovog mandata. Upravni nadzor Ministarstva je dobrodošao, no on neće odgovoriti na pitanja koja je otvorila interna revizija iz 2019. i koje će, vjerujemo, dodatno naglasiti najnoviji nalaz, kojeg čekamo.

Hoće li gradonačelnik, bez obzira na odnos snaga u Vijeću, dopustiti da se sve podmete pod tepih, da se poštene i časne ljude provuče kroz blato, a djelatnike koji su se usudili progovoriti o nepravdi ušutka? Ili će smoći snage da potvrdi i ispuni svoja predizborna obećanja?