Ovo nije upravljanje, ovo je podjela plijena

Jesmo li promijenili ustaljene načine upravljanja od proteklih vlasti? Razmišljamo li drugačije, razvijamo li grad po mjeri svih građana? Je li Varaždin postao mjera i obrazac? Ide li uopće u tom smjeru? Jedna od sfera u kojoj možemo dobiti odgovor na ovo pitanje svakako je način biranja čelnih ljudi upravnih tijela grada, te gradskih ustanova i poduzeća. Pa kako smo (su) ih birali u ovome kratkom mandatu?

Od gradskih tvrtki promjenu uprave doživjeli su: Čistoća, Parkovi, Razvojna agencija DAN i Varkom, dok su se kod gradskih ustanova promjene dogodile u JU Gradski bazeni.

Pri ulasku u sporazum sa SDP-om i Reformistima okosnica postupanja za nas je bila transparentnost, te provođenje otvorenih javnih natječaja koji će u upravljanje javnim dobrima dovesti nestranačke, stručne i sposobne kadrove. Nažalost to se nije dogodilo. Ni izbliza. U gotovo svim gore navedenim promjenama nije bilo ni transparentnosti, ni stručnosti, a bogami ni sposobnosti. Istina, bilo je javnih natječaja, a neki od njih ulaze u sferu tragikomedije.

Ali, krenimo od jedinog gotovo pozitivnog slučaja. To je onaj u Parkovima. Iako u postupak izbora, protivno najavama gradonačelnika, nije bila uključena javnost, natječaj je proveden na način kojim je osigurano da najbolji program i osoba s najviše kompetencija postane direktor. Gđi. Jeleni Sekelj želimo da svoj program provede u stvarnost, te dokaže kako je stručnost važnija od stranačke podobnosti.

Čistoća je prva pokazala nesnalaženje u načinu biranja novog rukovodstva. Nakon što je izabran „direktor po mjeri“, ušlo se u biranje tehničkog direktora, osobe koja je, prema nama dostupnim podacima, imala bolji program na natječaju za direktora i više iskustva u vođenju tvrtke koja se bavi gospodarenjem otpadom. Ali i svoju glavu kojom misli. Zanimljiv je bio komentar jednog od članova NO (HDZ) prilikom izbora na izjavu kolege da se radi o političkom kadroviranju: „to otprilike tako funkcionira u politici“.

Za novog direktora Varkoma izabrana je prema riječima gradonačelnika osoba od povjerenja i naravno stranački kolega. Postupak izbora plesao je na rubu zakonitosti i zlorabljenja položaja, a novog direktora birao je Nadzorni odbor. Zanimljivo, s čelnog mjesta tog istog NO, samo dan prije ostavku je dao njen budući direktor. Iako po statutu Varkoma nije potrebno raspisati natječaj, a Nadzorni odbor može izabrati predloženog kandidata, minimum prilikom biranja trebalo bi biti predstavljanje programa članovima NO. Nažalost to se nije dogodilo. Ne samo da ne znamo u kojem smjeru će Varkom krenuti, na ustoličenju novog direktora, on sam se nije ni pojavio.

Za predsjednika uprave Razvojne agencija Sjever-DAN izabran je Željko Bedeković. Prema biografiji izgleda da je njegov najveći uspjeh vođenje županijske TZ u vrijeme kad su Reformisti vodili županiju. Kao predsjednik lokalne organizacije Reformista, ključne kvalitete koja se tražila, izravno je postavljen za direktora. Naravno bez transparentnog i javno provedenog natječaja, odlukom osnivača. Čestitamo! Jednako netransparentno postavljen je i za direktora DAN-a.

Međutim, da se javni natječaj može provesti, i da Reformisti to svakako znaju, pokazuje danas završeni natječaj za izbor ravnatelja JU Gradski bazeni. Ta izdašno dotirana javna ustanova dobila je danas novu ravnateljicu – reformisticu Jelenu Pavleković. Natječaju je pristupilo četvero kandidata, a upravni odbor, na čelu s potpredsjednikom županijske organizacije Reformista Darkom Deteljom, izradio je kriterije, te izvršio ocjenjivanje kandidata. Uz opće uvjete na natječaj su se mogle javiti osobe sa višom/visokom stručnom spremom pravnog, ekonomskog, strojarskog ili elektrotehničkog smjera s pet godina radnog iskustva na rukovodećim radnim mjestima, te podnesenim programom rada. UO je ocjenjivao pojedine kriterije za odabir ocjenama od 0-5 (iako u prijedlogu vrednovanja navode od 1-5). Jedan kandidat je tako za kriterij radnog iskustva na rukovodećem mjestu dobio 4 boda, iako u obrazloženju piše da nije radio na rukovodećem radnom mjestu, te da se radno mjesto prodavača vozila smatra neadekvatnom.

Vršeći tako bodovanje kandidata, dva od njih dobili su maksimalan broj bodova i to dosadašnji ravnatelj Željko Kušter, te članica Reformista gđa. Jelena Pavleković, ravnateljica JU Priroda varaždinske županije. Bez razgovora s kandidatima, UO je jučer donio odluku da na to mjesto dođe, naravno da pogađate, gđa. Jelena Pavleković. Vjerujemo da su članovi NO imali neki poseban „uvid“ u njene kompetencije, te da 4 godine vođenja bazena s istim brojem bodova nije pomoglo gosp. Kušteru da nastavi sa svojim mandatom. Isto tako bilo bi zanimljivo vidjeti što se je uračunalo u pet godina radnog iskustva na rukovodećim radnim mjestima, jer je gđa. Pavleković županijsku ustanovu vodila u posljednje tri godine.

Pravo je čudo koliko se stručnih osoba skupilo u Narodnoj stranci-Reformisti. Ako su kuloarske priče točne, čeka ih i mjesto ravnatelja JU REA Sjever.

I eto, to je Grad koji postaje mjera i obrazac. Grad u kojem su predizborna obećanja Nevena Bosilja o stvarnoj promjeni kapitulirala pred neutaživom grabeži Reformista i pred pritiscima iz vlastite stranke. Izuzetno nam je žao da je sve krenulo ovim smjerom. Međutim, ne možemo i ne želimo preuzimati na sebe odgovornost za tuđe krive odabire i odluke u kojima nismo sudjelovali i ne sudjelujemo. Po rezutatima izbora očekivali smo zaokret i zato smo pozvali građane da daju podršku Nevenu Bosilju. Ogorčeni smo, razočarani i ne možemo podržati postupanja koja ne vode napretku naše zajednice. Na žalost, odabran je lakši i bezbolniji put uobičajene političke trgovine. Taj put ga je doveo do toga da pleše onako kako svira ljubičasta interesna skupina s potporom jedva 7% Varaždinaca.”