Tko će platiti preko 106 tisuća kuna za Aninu ulicu?

O biciklističkoj stazi u Aninoj ulici javnosti je sve već vrlo dobro poznato. Projekt koji se radio bez potrebnih dokumenata, suprotno pravilima struke, zbog kojeg je više naših građana palo i ozlijedilo se. Nakon reakcije udruge Varaždinski biciklisti, te zahvaljujući prijavi udruge Varaždin bez smeća inspekciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, javnost i mediji su se upoznali s ovom pričom. Na inzistiranje Platforme Budimo grad i pitanja naših vijećnika sada su nam poznati i svi detalji ove cijele tragikomične priče.

Zašto je ova priča još uopće bitna? Priča o Aninoj ulici je najbolji primjer kako je bivši gradonačelnik Ivan Čehok radio. Prvo je inzistirao na rješenju koje nije bilo u skladu s propisima i pravilima struke. Nakon što su o tome izvijestili lokalni i nacionalni mediji i nakon što je sve izašlo u javnost, lagao je da sve ovo nema veze s njim, da je sve napravljeno kako su rekli projektant i struka. Na Gradskom vijeću i u javnosti grubo je vrijeđao stručnjake koji su opravdano negodovali i upozoravali na niz propusta, nezakonitosti te činjenicu da je staza opasna za promet.

I što se dogodilo? Dvije starije Varaždinke su pale i zadobile teške tjelesne ozljede, višestruki prijelom potkoljenice, ozljede lica i ruke. Svjestan da je kriv za njihovo stradavanje, Ivan Čehok je gradskim novcima isplatio odštetu u ukupnom iznosu 72.203,00 HRK. Bez sudskog postupka kojeg je želio izbjeći jer je znao da bi tada istina izašla na vidjelo. Dodatno su koštale i naknadne promjene biciklističke staze koje je naložila inspekcija, i to ukupno 17.700,00 HRK. Sama izrada opasne i nepropisne biciklističke staze koštala je 16.420,00 HRK. Sveukupno preko 106 tisuća kuna potrošeno je nepotrebno na ovaj politički projekt.

Sada kada znamo sve, jedino pitanje je tko će platiti trošak ove ludorije, i tko će odgovarati za teške ozljede naših sugrađana? Naš stav je jasan. Građani ne smiju plaćati nezakonit i nestručan rad gradske uprave. Pošto je utvrđena odgovornost za nesavjestan rad protivan zakonu i pravilima struke, na sadašnjem gradonačelniku leži odgovornost da se pokrene i postupak za odgovornost zbog štete. Sve ostalo bila bi ponovno još jedna – tragikomedija.