Povijest jedne destrukcije

Prije nepuna dva tjedna poglavar gradskog HDZ na svom je Facebook profilu objavio: „U Gradu Varaždinu ništa novoga. Imenovanja na mjesta ravnatelja poradi održavanja “mira u kući”. Loša poruka mladima, stručnima i sve više punih kofera u našem Gradu prema drugim sredinama“

Bila je to reakcija Damira Habijana na imenovanje direktora Razvojne agencije Sjever i ravnateljice JU Gradski bazeni iz redova Reformista.

Samo par dana kasnije na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu dana grada ovaj je istaknuti HDZ-ovac održao predavanje o destrukciji, te između ostalog rekao: „…politika destrukcije nastavlja svoj pohod i dalje i ne misli stati jer ne sadržava želju za boljim životom već kroz isprazne floskule i demagogije ruši zdrave temelje društva te vodi u apatiju i beznađe. Destrukcija se može neko vrijeme prikriti u nastojanjima za promjenama koje bi osigurale bolji život za građane, ali u konačnici se svaka takva politika razotkrije, samo je pitanje hoće li se prepoznati na vrijeme prije nego bude kasno..“

Ovih se riječi prisjećamo na dan kada su gradski portali objavili prošlotjednu odluku Upravnog vijeća Ljekarne varaždinske županije o izboru bivšeg načelnika općine Jalžabet na mjesto ravnatelja te ustanove.

Pa što je tu sporno? Bivša ravnateljica nije smijenjena, njoj je jednostavno istekao mandat, te je na sasvim transparentnom natječaju izabran najbolji kandidat. Taj kandidat ima dugi „dosje“ djelovanja, pa je uz mnoge špediterske poslove, eto bio i načelnik općine. U toj je općini “transparentno” obavljao svoju dužnost, a jedna od zapaženijih akcija bila je podjela uskrsnica u kešu dva mjeseca poslije Uskrsa i tjedan dana prije izbora za Hrvatski sabor.

Vjerujemo da su članovi Upravnog vijeća donijeli pravu odluku, jer kako navode u rješenju o imenovanju sukladno čl. 41. Zakona o ustanovama „Upravno vijeće Ljekarne Varaždinske županije izvršilo je uvid u prijave koje se pristigle u zakonskom roku (pravovremene prijave) i s potrebnim prilozima (potpune prijave), te utvrdilo ispunjavanje formalnih uvjeta Javnog natječaja na strani prijavljenih kandidata za ravnatelja Ljekarne Varaždinske županije izabran je Mirko Magić..“ što implicira da je bilo dovoljno ispuniti formalne uvjete, te da članovi vijeće nisu uopće izvršili uvid u od kandidata predloženih programa rada, te da su na osnovu tih „formalnih“ uvjeta donijeli „konstruktivnu“ odluku o izboru kandidata Magića.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Upravno vijeće sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama dopustiti uvid u informacije na osnovu kojih su izabrali Magića, te javnosti predočiti predložene Programe rada oba kandidata, jer bitno je napomenuti da je protukandidatkinja gotovo četiri godine uspješno vodila ustanovu, da je pod njenim vodstvom ustanova osuvremenjena, te ono što je najvažnije, uz sve investicije koje su se paralelno odvijale, ljekarna je u županijski proračun uplatila više od 3 mil.kuna dobiti, više nego sve ostale županijske ustanove zajedno.

Stoga nam mora biti drago što je izabran još bolji kandidat, jer samo je nebo granica uspješnosti, a potvrda da HDZ zna što radi vođen svekolikim poglavarima od općinskih, gradski do državnih razina su mnogobrojni slučajevi u zadnjih 30 godina, potvrđeni (Sanader, HDZ, Čobanković…) i nepotvrđeni (Rimac, Žalac,…) od strane hrvatskog pravosudnog sustava.

Stoga gosp. Habijan, svaka Vam je na mjestu, jer kao što kažete na svom profilu, u gradu Varaždinu nema ništa novog, imenovanja na mjestu ravnatelja radi mira u HDZ kući su nastavljena, destruktivan put utaban, a jedina obrana pred pukom je politika zamjena teza, jer samo u tom ste imali uspjeha, sve ostalo ste pretvorili u PRAH i PEPEO.