Tko se kiti tuđim perjem?

S osobitim smo zanimanjem popratili veliki intervju, koji je gradonačelnik Bosilj dao “Regionalnom tjedniku”. Prvenstveno zbog pitanja – koliko će nas ta nova ljubav između SDP-a i Davora Patafte koštati. Svakako više nego je redovna cijena zakupa dvije stranice oglasnog prostora.

Jer, teško je ne primijetiti da u prvih pola godine mandata novog gradonačelnika nije bilo previše otvaranja bolne točke emisije “pare” iz Pataftinih pogona. Nismo čuli ni o nekom posebnom trudu da se osigura dodatan angažman inspektorata na državnoj razini. Nije se previše potezalo ni pitanje građanskog bunta zbog kontinuiranog smrada “preko rampe”. Pitanje se pojavilo tek kao (opravdani) obračun s bivšim gradonačelnikom, koji nije objavio rezultate mjerenja koje je naručio.

No, najzabavnija je gradonačelnikova rečenica u kojoj kaže: “Analize su pokazale da se proračun sa stavke poreza na dohodak punio bolje od očekivanoga i vidio sam da postoji prostor i da možemo porezno rasteretiti naše sugrađane koji plaćaju prirez.”

Da nismo sudjelovali u pregovorima oko proračuna za 2022. godinu, i vidjeli i gradonačelnika i njegovog zamjenika, i buduću pročelnicu Halugu kako žustro i uporno objašnjavaju da je to “futranje debele guske”, “beznačajan potez” i “antisocijalna mjera”, možda bismo i povjerovali.

Smanjenje stope prireza bio je prijedlog Budimo grad, koji prijedlog smo detaljno obrazložili i koji je, isključivo na naše inzistiranje usvojen. Ovako, možemo samo zaključiti da se pošteni političari imaju čime pohvaliti i bez da prisvajaju tuđe ideje i prijedloge.