Jeste li primijetili razliku na računima?

Vjerujemo da je većina roditelja vrtićke djece već ovaj mjesec osjetila financijske učinke našeg rada. Platforma Budimo grad u proračunu je osigurala sredstva za izjednačavanje cijene gradskih i privatnih vrtića. To je važno za svakog roditelja, a posebno za roditelje koji imaju više djece vrtićke dobi koji imaju drastično nižu cijenu. U praksi to znači da će svi roditelji plaćati jednaku cijenu vrtića bez obzira pohađa li dijete privatni ili gradski vrtić. Ovaj prijedlog rasteretio je kućne budžete obitelji čija djeca pohađaju privatne vrtiće, no Budimo grad je tražio dodatnu mjeru za rasterećenje kućnih budžeta za sve roditelje, ne samo one koji imaju djecu vrtićke dobi, već i za roditelje sve djece do 18 godina. Radi se u vaučerima u iznosu od 100 kuna koji su namijenjeni za plaćanje izvanškolskih aktivnosti djece i mladih.

Roditelje u Koblenzovoj, jednako kao i u Poljani Biškupečkoj zasigurno će razveseliti nova igrališta za djecu koja će se tamo izgraditi. Sredstva za ta dva igrališta osigurana su u proračunu također na zahtjev liste vijećnika platforme Budimo grad. Uz smanjenje prireza s 10 na 7,5% – još jednog od važnih uvjeta koje smo postavili gradonačelniku za podržavanje proračuna – uspjeli smo donekle rasteretiti budžete varaždinskih obitelji. Ujedno, kako bismo olakšali život roditeljima školske djece, tražili smo da se osiguraju sredstva za dežurstva u produženim boravcima za djecu u vrijeme odmora. Tražili smo, i uspjeli, da se osiguraju sredstva za dvije kompletne mjerne stanice za ispitivanje kakvoće zraka, kako bismo provjerili kakav zrak udišemo, te treba li po tom pitanju poduzeti dodatne mjere kako bi se građanima Varaždina osigurao čist zrak, a time i zaštitilo njihovo zdravlje.

Da, nismo prihvatili mjesta u dobro plaćenim nadzornim odborima, nismo se javljali na direktorske pozicije, nismo osigurali „svoje“ – jer imamo vlastite karijere i poslove. No, jako smo se založili, jako smo se borili i vršili pritiske da se građanima Varaždina osigura bolja kvaliteta života, te da politika bude u službi građana, a ne u službi tzv. „Elite“, odnosno interesnih skupina. To možete očekivati od nas i dalje. Neki to zovu destrukcija, neki to zovu aktivizam – mi to zovemo – politika u službi građana. Znamo da nas čeka još puno posla u našem nastojanju da se promijeni politička kultura, da se promijene stari obrasci – ali zato smo se upustili u ovu političku avanturu. Da doprinesemo stvaranju boljeg, inkluzivnijeg i pravednijeg društva – društva jednakih mogućnosti. Nije ni lako ni jednostavno, ali je moguće.