Kad će poskupjeti odvoz otpada?

U ponedjeljak 31.1. spriječili smo da na sjednici Gradskog vijeća bude donesena odluka o povećanju cijena usluga „Čistoće“. Svjesni smo da je aktualna financijska situacija Čistoće takva da će povećanje cijena teško biti izbjeći, međutim to ćemo moći podržati tek kad budu ispunjeni neki bitni uvjeti, koje smo jasno iznjeli gradonačelniku.

Prije svega, želimo da se pokaže da je nova uprava ozbiljno pristupila racionalizaciji rada firme. Nakon toga, potrebno je poduzeti određene radnje prema Fondu za zaštitu okoliša kako bi se osigurala zakonska obveza da Fond nadoknadi troškove zbrinjavanja reciklabilnog otpada, umjesto da se za taj trošak tereti građane. Sustav izračuna konačne cijene za građane mora biti takav da onaj tko proizvodi više otpada – to više i plati. Konačno, potrebno je vidjeti i koje su mogućnosti na raspolaganju Gradu da cijeli sustav bude što pravedniji, okrenut budućnosti uz mjesu socijalne osjetljivosti.

U predstojećem razdoblju i nadalje ćemo se aktivno uključiti u uspostavu novog sustava obračuna naplate zbrinjavanja otpada. Nadamo se da će isti biti što skorije kvalitetno osmišljen te da će omogućiti pozitivno poslovanje Čistoće s jedne, i zadovoljne korisnike usluge s druge strane.