Odlaganje otpada na divlje deponije treba drastično kazniti

Platforma Budimo grad kroz Gradsko vijeće u nekoliko navrata otvorila je pitanje divljih deponija. Između ostalog, Dubravka Novak je već na prvoj radnoj sjednici u srpnju prošle godine postavila pitanje o divljem deponiju građevinskog materijala koji se godinu dana odlagao kod obiteljskih kuća u Poljani Biškupečkoj u Gajevoj ulici. Komunalno redarstvo izvršilo je očevid i ustanovilo kako je građevinski materijal uklonjen. Naime, nakon što je postavljeno pitanje na Gradskom vijeću, građevinski materijal je vrlo brzo maknut s lokacije.

Tko je naložio uklanjanje deponije? Ni manje ni više nego predsjednik mjesnog odbora Poljane Biškupečke, g. Franjo Puškadija, koji je isti dan kada je naša vijećnica postavila pitanje rekao izvođaču radova da se makne građevinski materijal i neka se snađe. Ovo je očigledno napravio kako bi se izbjegla inspekcija komunalnog redarstva i novčana kazna. Ovdje nećemo ulaziti koja je uloga g. Puškadije u cijeloj priči i zašto je g. Puškadija godinu dana, kao predsjednik mjesnog odbora, tolerirao divlju deponiju na području mjesnog odbora.

Ovom objavom želimo pomoći komunalnom redarstvu da dođe do tvrtke koja je nezakonito godinu dana odlagala građevinski materijal kraj stambenih kuća, i svakodnevno izlagala mještane prašini i buci kamiona, te devastirala tek asfaltiranu ulicu. Na slikama se može pronaći i registarski broj kamiona, što će omogućiti komunalnim redarima da dođu do odgovornih osoba. Jedino rigoroznim kažnjavanjem nezakonitog i neodgovornog ponašanja možemo spriječiti nicanje divljih odlagališta što postaje svakim danom sve veći problem. Vjerujemo da će komunalno redarstvo postupiti na temelju dokaza predočenih ispod. Pitanje je i zašto komunalni redari sami nisu uspjeli otkriti tko je godinu dana deponirao građevinski otpad na divljem deponiju kraj obiteljskih kuća. Npr. da li su pitali stanovnike ulice da li imaju saznanja tko je deponirao otpad kraj njihovih kuća?

ŠTO JOŠ MOŽEMO NAPRAVITI?

Grad može i mora učiniti više kako bi zaustavili ilegalno odlaganje otpada u prirodu. Zapošljavanje dodatnih komunalnih redara, video nadzor, otkrivanje i kažnjavanje prekršitelja – pomoći će rješavanju ovog problema. Još važniji su projekti edukacije usmjereni prema svim dobnim skupinama – od djece u vrtićima, osnovnim i srednjim školama do umirovljenika, eko patrole, kao i promidžbene akcije s ciljem osvješćivanja građana – jer upravo o nama ovisi da li će naš grad biti čist, uredan i ljepši.

Da bi što lakše locirali i uklonili ilegalno odbačeni otpad Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja razvilo je sustav Evidencije lokacija odbačenog otpada (ELOO). Sustav je sastavni dio informacijskog sustava gospodarenja otpadom, a što je propisano Zakonom. Preko web i mobilne aplikacije možete prijaviti divlje odlagalište, čime nastaje obveza da komunalni redari utvrde lokaciju i osiguraju uklanjanje odbačenog otpada.https://eloo.haop.hr/public/