Upravljati, a ne vladati

Nakon izbora, gradski vijećnici, članovi i simpatizeri „Budimo grad“ trudili su se gradonačelniku pomoći da Varaždin napravi korake u promjeni načina na koji se gradska vlast desetljećima obnašala. „Upravljati, a ne vladati“ – to smo nudili i tražili, iskorak iz uhodanih obrazaca gdje je pobjeda na izborima početak podjele plijena. Kad je ovu našu krilaticu javno počela koristiti i nova administracija, ponadali smo se da to zaista i misle.

U nadi da će gradonačelnik opravdati povjerenje građana, podržali smo proračun. I dok će se naši proračunski zahtjevi možda ipak provesti, na političkoj razini postalo je posve jasno da je u Varaždinu sve ostalo kao što je i bilo. Najštetniji primjer je nastavak prakse političkog kadroviranja u gradskoj upravi i bježanja od stvarnih reformi. Ukratko, ono što smo i mi i naši birači prepoznali kao najveći problem, nastavlja se jednako sramotno i dalje.

Gradska uprava ima kvalitetnih, vrijednih i odgovornih ljudi koji mogu biti na ponos Varaždina. No, u gradskoj upravi ima i onih koji su u njoj „uhljebljeni“ na tehnički „legalnim“, ali ipak politički namještenim natječajima iz svih ranijih razdoblja, bez obzira zvao li se gradonačelnik Čehok ili Habuš. Njima će se sad pridružiti novi „uhljebi“, izabrani na „transparentnim“ i „poštenim“ natječajima. Da se htjela napraviti prava reforma, prvo bi se pokazala hrabrost da se pojam „odgovornosti“ pokaže u praksi. Zatim bi se napravio suvisli srednjoročni plan ljudskih resursa, potom bi se natječaji proveli sa što manjom mogućnosti manipulacije, a oglasili bi se najdalje i najglasnije moguće te javno naglasilo da oni nisu namješteni. Jer stručnjaci se ne javljaju na natječaje za koje se unaprijed zna tko će „pobijediti“.

Ovo je jedan od razloga zbog kojih nismo podržali rebalans kojim su se osiguravala sredstva za političko kadroviranje i izbjegavanje reformi. Igrom okolnosti, Grad je u povijesnoj prilici da u kratkom roku uvede stručnost, znanje i izvrsnost kao temelje uprave za budućnost. Umjesto toga imamo niz stranačkih križaljki, natječaja na kojima su unaprijed poznata „najbolja“ imena i političkih transfera iz „gubitničkih momčadi“ u drugim jedinicama lokalne samouprave. Budimo grad takvu politiku nikad neće podržavati.