Lojalnost umjesto odgovornosti

Odgovornost je temelj svake demokracije. Ona može biti odgovornost prema zakonu, odgovornost prema javnom novcu, odgovornost prema biračima. To je razlog zašto smo odgovornost stavili kao temelj našeg programa. I razlog zašto smo, nakon izbora, kod ulaska u suradnju s gradonačelnikom Bosiljem, inzistirali da se utvrdi odgovornost gradskih službenika koji su u prethodnim mandatima kršili zakone i pravila službe.

Nakon gotovo godinu dana nove gradske vlasti, očito je da taj film nećemo gledati. Nije bilo interesa da se utvrdi tko je blokirao građane na službenim stranicama grada, nema interesa da se provede postupak protiv službenika koji su gradskim novcem plaćali predizbornu kampanju bivšeg gradonačelnika, nema interesa utvrditi odgovornost za radove izvođene bez građevinskih dozvola, a i štete zbog ozljeda naših sugrađana i višekratnih troškova preuređivanja Anine ulice završit će u skladu s onom narodnom – Pojeo vuk magare. A magarci ispadamo svi mi.

Jasnim se pokazuje da svaka vlast službenike koji su spremni kršiti propise kako bi “služili” nadređenima smatra poželjnima. Ako su bili spremni povinuti kičmu i prihvatiti nezakonit nalog ranije, možda neće biti problema da takav nalog prihvate i u budućnosti. Nikad se ne zna kad će takav čovjek dobro doći. Zato nema potrebe da previše brinemo o odgovornosti, sve dok imamo lojalne ljude uz sebe.

To se sasvim zorno pokazalo proteklih dana kada je u “Čistoći” otkaz dobio Robert Briški. Čovjek čije su istupe aktualni gradonačelnik i njegov zamjenik podržavali dok je govorio protiv ranijeg direktora i ranijeg gradonačelnika. Ta ista hrabrost prestala je biti poželjna i prepoznata vrlina kad je Robert Briški nastavio govoriti protiv nove uprave i nove vlasti. Bez želje da ulazimo u moralne osobine i motive g. Briškog, javna kritika rada javne firme i vlasti niti mogu, a još manje smiju, biti razlog za otkaz. Vlast koja se okružuje poslušnicima, a tjera kritičare, na najboljem je putu da izgubi moralni kompas i ponovi greške svojih prethodnika.