I što sad?

Prošle godine u listopadu Platforma Budimo grad izašla je iz projektne suradnje sa SDP-om upravo zbog imenovanja Brune Istera za direktora Varkoma. Smatrali smo da je to pogrešan način izbora direktora te da je riječ o nastavku prakse stranačkog, a ne stručnog kadroviranja. To je bilo u potpunoj suprotnosti sa vrijednostima onoga što smo i mi i oni pod sloganom „upravljati, a ne vladati“, biračima obećali.

Smatrali smo i da je takav način postavljanja direktora, uz to što nije legitiman, i na rubu zakonitosti i moguće zlouporabe položaja. Još u siječnju, detaljno smo i direktoru Isteru i gradonačelniku Bosilju iznijeli zašto smatramo da je imenovanje provedeno nezakonito, koliko god naše mišljenje bilo da je glavni cilj spornih odredbi Zakona o vodnim uslugama upravo omogućiti HDZ-u da preko svojih „malih“ JLS stavi šapu na glavne komunalne firme. Zakon je loš, ali je na snazi i treba ga poštovati. Naše argumente su odlučili ignorirati.

Na žalost, danas smo saznali da imenovanje nezakonitim smatra i nadležno ministarstvo. Uz nužnu rezervu prema takvim mišljenjima koja se često daju za dnevnopolitičke potrebe, ne možemo mu naći zamjerku. Da šteta i sramota bude veća, ministarstvo je Gradu održalo i bukvicu zato što se Grad odlučio provesti to, u startu pravno upitno imenovanje, bez da je za tumačenje zakonitosti tog postupka pitao ministarstvo. Grad, inače, razna ministarstva za tumačenje i mnogo banalnijih i jasnijih odluka, pita često pa nam nije jasno kako i zašto je došlo do ovog „propusta“.

Očekujemo da će nakon mišljenja Ministarstva gospodarstva, koje je potvrdilo sve ono što smo direktoru Varkoma i gradonačelniku rekli prije više mjeseci, gospodin Ister podnijeti ostavku, odnosno da će Nadzorni odbor opozvati direktora, i provesti postupak javnog natječaja sukladno zakonu. Na taj način izbjegli bi daljnje nanošenje štete Varkomu u sudskom postupku koji vjerojatno predstoji. Sve ostalo predstavljalo bi grubo vrijeđanje volje i očekivanja birača koji su dali povjerenje novoj gradskoj vlasti uz obećanje da će biti bolja i drugačija.