O najavljenom referendumu za bale

„NIJE MI ŽAO ŠTO SU KRALI MOJE IDEJE, JEDINO MI JE ŽAO ŠTO NISU IMALI SVOJE“ (NIKOLA TESLA)

Nije lijepo prepisivati, niti se kititi tuđim perjem. Nije lijepo, ali ako je u interesu građana, onda je oprostivo.

Podsjećamo, još u ponedjeljak prije podne smo mogli čitati izjave gradonačelnika Bosilja o tome kako je prihvaćanje njegovog prijedloga i zaduženja za „bale“ biti ili ne biti za razvoj grada, povećanje plaća u vrtićima i sl., da bi samo sat-dva, nakon što je platforma Budimo grad objavila prijedlog o referendumu, on odjednom progledao te tu ideju predstavio kao svoju. To je za jedinicu iz „vladanja i zalaganja“.

Neka, opraštamo mu, samo žalimo jer da je od početka mandata na isti način „posuđivao“ naše ideje i prijedloge, Varaždin bi danas bio puno transparentnije mjesto kojim bi se možda zaista počelo „upravljati, na ne vladati“.

Za razliku od SDP-a, naša ideja o referendumu nije slučajno pala iz vedra neba. Ona je dio našeg temeljnog političkog programa nazvanog „Manifest o dobrom upravljanju gradom“ (https://budimograd.org/manifest/), a ako koje pitanje zaslužuje transparentnost u obrazlaganju i provođenju, onda je to zaista pitanje načina rješavanja najkontroverznijeg i najskupljeg pitanja u suvremenoj varaždinskoj povijesti.

Pritom, naš prijedlog ima nekoliko jasnih preduvjeta.

  1. Prijedlog referenduma nije prilika gradonačelniku da bude još netransparentniji i da se „izvuče“. Baš naprotiv. Referendum je jedan od načina da se aktualnu vlast „natjera“ da nam svima u najsitnije detalje obrazloži sve okolnosti, uvjete i troškove ponuđenog rješenja. Sve ono što nije želio ili možda smio do sada. Neće mu biti lako.
  2. Referendumsko pitanje mora biti sastavljeno na način da se izbjegne populističko navođenje vode na svoj mlin. Ono mora kratko i jasno upućivati na to kakve se obveze preuzimaju glasom „za“ ili „protiv“, a ne da se glasa za, karikiramo, „spas Varaždina“.
  3. Mora se postići visoki stupanj konsenzusa između političkih opcija u Gradskom vijeću. Drugim riječima, bilo bi najbolje kad bi svi, ili barem 11 vijećnika bilo spremno obvezati se da će prihvatiti rezultate transparentno obrazloženog i provedenog referenduma s legitimnim pitanjem te da će, ukoliko se građani odluče za predloženo rješenje, u Vijeću podržati sve potrebne odluke i rebalanse da njihova volja bude poštivana. Lokalni referendumi su obvezujući samo ukoliko na njih iziđe više od 50% birača, a ovaj referendum moramo biti spremni proglasiti obvezujućim čak i ako se to ne dogodi. Inače nema smisla.
  4. Pitanje proračuna za 2023. i načina rješavanja baliranog otpada mora biti razdvojeno. Tek nakon što, i ako se, postigne dogovor o referendumu, nakon što bude prikupljena dokumentirana potpora dovoljnog broja (najbolje svih) gradskih vijećnika te nakon što odluka o raspisivanju referenduma bude donesena na Gradskom vijeću, možemo pričati o proračunu jer se sada, ispod sjene ogromnog zaduženja i pritiska, malo toga vidi.

Dubravka Novak, gradska vijećnica nezavisne platforme Budimo Grad