Zašto smo bili suzdržani?

Vijećnici platforme Budimo grad, Dubravka Novak i Ivan Obadić, su u srijedu 30. studenog bili suzdržani kod glasanja o proračunu za 2023. godinu. Na žalost, gradonačelnik je stavio proračun na glasanje iako je jasno znao da nema podršku čak ni od svojih donedavnih suradnika iz HDZ-a.

Naš prijedlog o tome da se spusti lopta, da se pitanje bala u potpunosti u ovom trenu odvoji od proračuna (i konzekventno) rebalansa, da se pokuša postići politički konsenzus dovoljnog broja vijećnika te da se odluka o problematici bala, na najdemokratskiji i najlegitimniji mogući način, prepusti građanima, a da se o proračunu onda može, zaista neopterećeno pričati, bio je pokušaj glasa razuma, a ne destrukcije za što nas se optužuje.

Pitanje bala je začarani krug kojeg nikako da prekinemo. Tvrdnje da je „svatko tko je htio biti informiran mogao pitati“ te da se javna rasprava vodila tako da su se neki članovi povjerenstva u intervjuima bavili izjavama napisanima na društvenim mrežama je, prije svega smiješna, a potom podsjeća i na neke logičke bisere bivšeg zamjenika gradonačelnika, koji je na zabrinjavajuće sličan način o istoj temi komunicirao s tadašnjim vijećnicima iz SDP-a.

Gradonačelniče, ništa nije izgubljeno.

Tamo gdje ima volje, naći će se i načina, a vremena ima dovoljno. Punih 31 dan prosinca.

Odvojite „bale“ od proračuna, pokrenite razgovore sa svim vijećnicima o konsenzusu, postignite ga napismeno, raspišimo referendum, potpišite kolektivne ugovore koje ste ispregovarali (čak i u slučaju privremenog financiranja tako možete ispuniti sva obećanja o povećanju plaća) i onda predložite proračun o kojem ćemo mirno i neopterećeno moći razgovarati.

Jučerašnje glasanje imalo je šest suzdržanih glasova. Odrasli, obrazovani ljudi ne glasaju „suzdržano“ zato što su, „destruktivno protiv“, nego zato jer imaju ozbiljne, i kako smo danas čuli, ozbiljno argumentirane zamjerke vašim odlukama i prijedlozima.

Pokušajte. Za iskreni pokušaj dobit ćete potporu. Najgore je ne probati.

Ako to ne želite, to je Vaša odluka, ali i Vaša i odgovornost.

Dubravka Novak i Ivan Obadić, gradski vijećnici nezavisne platforme Budimo Grad