Varaždin može i mora bolje, bez stranačkih igara

Varaždin se opet nalazi u procijepu interesa “velikih” stranaka, a žrtve tih igara smo, kao i svaki puta, mi građani. SDP je izazvao izbore bez da je iscrpio sve mogućnosti donošenja proračuna, u nadi da će u idućem sastavu Gradskog vijeća imati “čišću” većinu. No, preračunali su se jer HDZ-ovoj Vladi nije bilo ni na kraj pameti brzo imenovati povjerenika za Gradsko vijeće, raspisati izbore odmah nakon Nove godine i pomoći SDP-ovom gradonačelniku da, na štetu HDZ-a, odigra igru koju je osmislio.

I tako, umjesto rada na rješavanju nagomilanih problema u Varaždinu, a bale niti izdaleka nisu jedini varaždinski problem, imamo iščekivanje da se Vlada napokon smiluje i odredi kada ćemo, niti dvije godine nakon redovnih, izaći na prijevremene izbore za Gradsko vijeće. Kakvi god rezultati izbora ispali, ono najvažnije, a to je promjena u načinu donošenja odluka i vođenju grada, vjerojatno se neće dogoditi.

Aktualna gradska vlast bavila se balama (i to u konačnici nepotrebno netransparentno), a dobar dio ostatka energije usmjerila je, među ostalim i na zadržavanje načina vladanja kojeg trpimo već desetljećima. Uhljebljivanje, koalicijske “križaljke” za rukovodeća mjesta u Gradu, gradskim ustanovama i tvrtkama, i stranački, a ne opći interes umjesto reformi koje su bile svečano obećane. Zbog tih stvari smo i prekinuli programsku suradnju s SDP-om, ali nismo prekinuli kontinuirano nuđenje pomoći, prijedloga i ideja za rješavanja nekih od brojnih problema i izazova Varaždina, koji su ostali u sjeni bala otpada i stranačkih interesa. Problema koji za građane nisu nimalo manje važni.

Evo samo nekih:

– katastrofalna i kontinuirano alarmantna nekvaliteta zraka kojeg dišemo,

– prometna izolacija grada iza Kućanske rampe i pothodnika,

– konačna reforma uprave kojom bi se stalo na kraj uhljebljivanju i kaskanju u povlačenju EU sredstava,

– uvođenje reda u upravljanje gradskom imovinom i imovinom koja je Gradu dana na upravljanje,

– cijeli niz socijalnih mjera,

– uvođenje reda u urbanistički nered kojeg po rezidencijalnim kvartovima stvara građevinski boom i još mnogo, mnogo toga.

Dio tih nagomilanih problema počeo se rješavati isključivo zbog našeg konstruktivnog doprinosa.

Da toga nije bilo, danas građani ne bi imali izjednačene cijene koje plaćaju u gradskom i privatnim vrtićima.

Mi smo inzistirali na postavljanju dvije mjerne stanice za kvalitetu zraka (do sad je postavljena samo jedna).

Dječja igrališta s kojima se ovih dana hvale, u program su uvrštena na naše inzistiranje, a prirez je u 2022. smanjen zbog prijedloga kojeg je ispregovarao Budimo grad.

Zahvaljujući našoj upornost i ispunjavanu predizbornog obećanja, s učiteljicama u produženim boravcima škola konačno su sklopljeni ugovori na neodređeno.

No, moramo biti svjesni da samo izvršna vlast ima mogućnost prijedloge i ideje provesti u stvarnost ili osigurati njihovu održivost. Ako to ima volju to učiniti. Je li volje bilo, možete procijeniti sami, ali osim nepotrebno netransparentnog procesa rješavanja problema baliranog otpada, ili praktički dekorativnog postavljanja jedne (umjesto obećane dvije) mjerne stanice kvalitete zraka, niti jedan od navedenih problema nije pomaknut s mrtve točke. Ali je zato mnogo stranačkih i koalicijskih “stručnjaka” našlo radna mjesta u gradskoj upravi te gradskim ustanovama i poduzećima.

Iz naše platforme nitko. Naši članovi nisu preko noći postali pročelnici u gradskoj upravi niti direktori gradskih poduzeća. Naši članovi nisu se odjednom zaposlili na gradsku plaću i bili “najbolji” na namještenim natječajima. Nisu jer je to karcinom koji nas izjeda desetljećima. Šteta od ovakve prakse, financijska i razvojna, je nemjerljiva, a sljedeće “bale” su samo pitanje vremena.

Stoga imamo volju ponovno izići na izbore i građanima ponovno ponuditi nešto što im nitko drugi u Varaždinu iskreno ne može ponuditi: integritet i poštenje. Uz mnogo, mnogo vrijednog političkog iskustva koje smo skupili u protekle dvije godine.

Uvjereni smo da malim, ali upornim koracima, usprkos svim napadima, lažima i objedama kojima nas od samog početka časte “velike” i “poštene” stranke (etički posrnule bivše gradonačelnike ni ne brojimo), svi zajedno, strpljivo i predano, zaista možemo Varaždin učiniti gradom u kojem će znanje, stručnost i poštenje značiti više od stranačke ili partijske iskaznice, gradom kojim se ne vlada već upravlja.