Zašto vlast ne zanima (ne)kvaliteta zraka?

Platforma Budimo grad otpočetka se zalagala za postavljanje mjernih stanica za kontinuirano praćenje kvalitete zraka s javno dostupnim informacijama o njegovoj kvaliteti na mrežnim stranicama grada. Za sada je Grad postavio jednu mjernu stanicu u centru grada na Kapucinskom trgu (https://tinyurl.com/2lzhxk5h).

Na papiru, to je napredak. U stvarnosti, ništa se nije promijenilo. To više ne može tako.

Bez konkretnih podataka nije moguće utvrditi kvalitetu zraka, a kontinuirani rezultati mjerenja nužni su za predlaganje mjera odnosno poduzimanje svih mogućih radnji da bi se onečišćenje smanjilo na propisane razine ili spriječilo.

Grad mora stati na stranu građana, a ne ih ignorirati zato što nema zakonsku nadležnost za inspekcijsko ili drugo postupanje. Grad mora biti taj koji će svojim autoritetom, dobro plaćenim kadrovskim kapacitetima i upornošću, u slučaju da se onečišćenje konkretno utvrdi, osigurati da oni koji imaju obvezu i nadležnost reagirati, to i učine. Bez obzira na moguće pritiske. Na sve moguće i nemoguće načine.

Nema građana koji barem jednom nije osjetio nesnosni smrad i noćne ispuste gustog dima iz dimnjaka tvornice VIS, dim i smrad iz dimnjaka Univerzalove energane, smrad iz tvornice stočne hrane Biodar itd. Neugodni mirisi ne znače odmah i po zdravlje opasno zagađenje zraka, ali tek konkretni izmjereni podaci mogu tu (često opravdanu) sumnju, odbaciti.

Bez obzira što se po raznim varaždinskim kvartovima građani već godinama žale na lošu kvalitetu i neugodan miris zraka, gradske vlasti i nadležne institucije nisu, blago rečeno odgovarajuće, reagirale na njihove pritužbe. Samo se sjetimo ciničnih objašnjenja o „vodenoj pari“ i potpune nezainteresiranosti Grada za tu temu. Prošla gradska vlast je rezultate tajnog mjerenja iz 2021., u kvartu iza Kućanske rampe – skrivala od javnosti, a to je mjerenje pokazalo da se u zraku nalaze višestruko povišene vrijednosti kancerogenog spoja benzopirena. Spoja povezanog s mogućnošću izazivanja karcinoma pluća, grla ili jetre. Neslužbena mjerenja kvalitete zraka na Banfici također pokazuju kontinuirano visoko zagađenje zraka (https://tinyurl.com/2fads3fe).

Nonšalanciju prethodne gradske vlasti za pitanje kvalitete zraka, preuzela je i aktualna. Na naše inzistiranje postavljena je jedna mjerna stanica (umjesto dogovorene dvije), a koliko nam je poznato, nije napravljen konkretni plan kako podatke pratiti i što točno (moguće i nemoguće) učiniti u slučaju da oni pokažu zagađenje.

Platforma Budimo grad inzistirat će ozbiljno na ozbiljnom bavljenju ovim važnim pitanjem. Zalagat ćemo se za postavljanje mjernih stanica na lokaciji „zapad“ (Jalkovec, POS, Grabanice), „istok“ (Vilka Novaka, Carina, Pavleka Miškine) i na Banfici. I ne samo to.

Od gradonačelnika ćemo tražiti uspostavu posebnog tima kojem će zadatak biti kontinuirano praćenje podataka, a od njega osobno puni angažman da osigura da, u slučaju zagađenja, država ispuni svoju obvezu. Ako treba i pravnim putem prema svima koji nešto nedopušteno rade ili onima koji im to dopuštaju. Jer nezainteresiranost i lijenost u ovom slučaju doslovno – ubija.

Foto: Varazdinski.hr / Kvaliteta zraka u Hrvatskoj – AirQuality.city