Htjeli smo biti dobri prema Čehoku da bi on bio dobar prema nama

Ne, niste krivo pročitali. Naslov je točan. Ovu izjavu dao je bivši direktor Stanoinga i „krunski svjedok“ USKOK-a, Eduard Brumen na suđenju Ivanu Čehoku koje upravo ulazi u završnu fazu. Ta skandalozna izjava najbolje ocrtava na koji je način i u čiju je korist bivši gradonačelnik vodio naš grad, od samog početka svoje političke karijere, s obzirom da Brumen govori o ranim Čehokovim mandatima.

Što smo saznali iz iskaza tog USKOK-ovog pokajnika?

PA BOŽE MOJ, NEĆEMO SE SVAĐATI, MOŽEMO OSIGURATI POSAO SVIMA

Saznali smo da je Stanoing navodno morao odustati od izdašnije ponude za izgradnju POS naselja u Jalkovečkoj, kako bi taj posao dobila zajednica ponuditelja Coning-ZTB, a zauzvrat je dobio obećanje da će „svi dobiti svoj dio kolača“. Ili kako je to ljepše rečeno u gradskoj vijećnici nakon otvaranja ponuda, „pa Bože moj, nećemo se svađati, možemo osigurati posao svima“.

Prema Brumenovom iskazu, i Čehokov bivši glavni politički saveznik, tadašnji ministar Čačić (ministar graditeljstva u SDP-ovoj vladi) bio je „zadovoljan dogovorom“. Navedeno je prenio Brumenu Čehok kada su još sjedili u Gradskoj vijećnici, što je Brumenu bio „još jedan signal da je vlast u Zagrebu htjela da posao dobi Coning i ZTB, te da smo dobro postupili što smo se povukli“.

Drugim riječima, đentlmenski dogovor je postignut, nitko nije ništa izgubio. Osim proračuna Grada, dakle građana, koji su zbog manje ponude ostali bez 3 mil. tadašnjih odnosno cca. 5 milijuna „današnjih“ kuna. Prava sitnica.

RUKA RUKU MIJE

Razloge popuštanja svjedok objašnjava „pupčanom vrpcom“ kojom je njegovo poslovanje bilo vezano za vlast odnosno percipiranom prijetnjom da će svi mehanizmi uprave, u slučaju neposluha, biti upregnuti protiv njegovog poduzeća. „Htjeli smo biti dobri prema gradonačelniku da bi on bio dobar prema nama“.

A koliko je ta „pupčana vrpca“, prema iskazu na sudu, koštala? Stanovima u „Karingtonki“ za Čehoka i Horvata, nakon nekih kasnije „odrađenih“ poslova, kojima je prilikom nikad plaćene prodaje umanjena vrijednost te se još tražilo i da se potpuno namjeste o trošku Stanoinga. Ipak, da ne bi pomislili da netko na takvoj poziciji može biti toliko pohlepan, Brumen ističe da Stanoing nije izgradio Čehokovu kuću kako se u javnosti tada pričalo. Kuću nije, ali pergolu jest.

Stanoing je samo jedan u nizu primjera o kojima mnogi sve znaju, a rijetko se govori. Crtorad ( https://www.facebook.com/vzbzsm/posts/181762179966286 ), VTC ( https://evarazdin.hr/…/volim-varazdin-vtc-privatni…/ ), pa i nedavni slučaj Gotić-Bunić ( https://www.jutarnji.hr/…/uhiceni-zbog-mita-za-posao-od… ) koji je ozbiljno ugrozio ključni komunalni projekt financiran europskim novcem – svi oni jasno pokazuju da je privatni interes gotovo svih dosadašnjih vlasti jedino zbog čega se bave politikom.

Model ovog koruptivnog načina vladanja temelji se na tri stvari: populističkom dodvoravanju građanima grandioznim, ali lažnim obećanjima; kupovanjem vjernosti i poslušnosti manjim ili većim „uslugama“ ili zapošljavanjima odnosno „ugovorom s đavlom“ koji od primatelja usluge čini suučesnika.

Treći stup je potpora političkih saveznika. U Čehokovom slučaju, sve do 2008. to je bio Čačićev HNS. Nakon toga, 2009., palicu preuzima HDZ koji je, usprkos svim kaznenim postupcima 2017. opet rado postao glavni oslonac njegove vlasti, s Damirom Habijanom kao predsjednikom Gradskog vijeća.

ZAŠTO IZLAZIMO NA IZBORE

Platforma Budimo grad, odnosno Nezavisna lista Dubravke Novak, izašla je na prošle izbore s dva cilja. Prvi je bio micanje s vlasti bivšeg gradonačelnika kao preduvjeta za bilo kakvu promjenu. Drugi je promjena modela upravljanja gradom.

Prvi cilj smo ostvarili. Drugi cilj nas tek čeka. Promijeniti paradigmu „vladanja“ gradom kao svojim feudalnim posjedom nije jednostavno ni brzo. Stranačko zapošljavanja u gradsku upravu i tvrtke, što je nastavila i nova vlast, a što su ovaj tjedan čak i javno priznali

reformisti ( https://evarazdin.hr/politika/reformisti-402578/ ), najbolji je pokazatelj tome. Odlučili smo, međutim, da nećemo odustati nego da ćemo se i dalje boriti za novi način vođenja politike jer gradom se treba UPRAVLJATI, a ne VLADATI.

Za to nam treba i pomoć vas, građana. Pozivamo vas da na prijevremene izbore izađete u što većem broju i pomognete nam da postanemo snaga u Gradskom vijeću koja će moći spriječiti trgovačke koalicije i inzistirati na politici koja će se voditi dugoročnim interesima grada i građana, a ne stranaka ili političara.

Silno želimo ostvariti taj cilj, ali bez vas – građana, to nećemo moći. Pridružite nam se u borbi za demokraciju, dobro upravljanje Gradom i Varaždin na koji ćemo svi moći biti iskreno ponosni.