Maja Bilušić

Rođena je 07. rujna 1976. u Zagrebu. Od 2009. živi u Varaždinu jer ga voli, a ne jer mora. Radi online i ne drži ju mjesto. Poduzetnica je od 2015. godine službeno, a kao freelancerica od 2010. Njezina strast su osobni rast, pisanje, pripovijedanje i putovanje te je sve to uspješno objedinila u svojim poduzetničkim pothvatima. Onaj dio njenog poslovanja, koji nije online, vezan je uz interpretaciju baštine. Kroz svoje tematske interpretacijske šetnje, od kojih je prva i najpoznatija „Varaždinske coprnice“, na zabavan i interaktivan način, kroz povijesne činjenice i legende, stvara malo drugačiji doživljaj grada Varaždina.

Svoju karijeru započinje je Službi za korisnike velike i uspješne telekomunikacijske kompanije. Kroz osam godina rada, napreduje od agentice u kontakt centru, preko trenerice, pa do stručnjakinje za informiranje i protok informacija od ideje do krajnjeg korisnika. Zaljubivši se u Varaždin seli u novi grad i u novu tvrtku. Dolazi u novonastali kontakt centar kao voditeljica istog te trenerica komunikacijskih vještina.

Tijekom recesije gubi posao jer se kontakt centar zatvara, ali tu zapravo počinje njezin poduzetnički put od freelance turističkog vodiča do vlasnice tvrtke u čijem su vlasništvu nastale mnoge tematske turističke ture i prvi varaždinski escape room kao franšiza. 

Osim toga, osnivačica je udruge Era slobodnih ruku koja je bila dijelom Centra kreativnih industrija, a kasnije i Centra za mlade. Tijekom njezina djelovanja udruga je dobila na korištenje kućicu na Trgu tradicijskih obrta, bila je suorganizatorica dva festivala Umjetnosti i kreativnosti „Čarobna víla Oršić“. Udruga je okupljala mnoge kreativce i umjetnike te im pomagala da zajedno plasiraju svoje radove na mnogim tuzemnim i inozemnim sajmovima. 

Radila je na mnogim drugim projektima, između ostalog i kao autorica i voditeljica radio emisije o rock glazbi, kao koordinatorica Festivala sinkronizacije Sinki, kao producentica dokumentarnog filma i serije „Transit“ o izbjeglicama iz Sirije, kao suorganizatorica Konferencije „Žene za ženu“, te kao suosnivačica varaždinskog ogranka građanske inicijative „Čisteći medvjedići“. Na taj volonterski angažman je posebno ponosna jer potiče djecu, mlade i odrasle na čišćenje šuma oko Varaždina, posebno iz rijeku Dravu gdje redovito šeće sa svojim psom Srećkom. 

Danas djeluje u svom obrtu, stvara i dizajnira nove tematske interpretacijske šetnje, a neke i vodi, povremeno putuje Hrvatskom s malim privatnim grupama kao turistički vodič, te pomaže ženama da žive zdravije i slobodnije i da ostvaruju svoje snove.

 Na ovoj listi sam jer iz srca vjerujem da je Duda Novak poštena i mudra žena za koju stavljam ruku u vatru.